Noviteti
5

Redizajnirani Mercedes GL od sada stiže s oznakom GLS

Piše: E. T.
Nakon nekoliko preliminarnih informacija Mercedes-Benz je zvanično predstavio redizajniranu verziju svog modela GL koja će se sada prodavati iza oznake GLS.

Opisan kao "S-Klasa među SUV-ovima", Mercedes GLS je decentno redizajnirana verzija modela GL koju izvana karakteriše novo "lice" na kojem je drugačija maska hladnjaka i odbojnik, a nova su i kućišta prednjih svjetala u kojima su integrisana dnevna LED svjetla. Pored novih boja karoserije u ponudi i novodizajniranih felgi, redizajniran je i zadnji odbojnik, zajedno sa novom grafikom u zadnjim LED svjetlima.

Najveća promjena u unutrašnjosti u kojoj se može voziti sedam osoba vidljiva je na novodizajniranoj centralnoj konzoli. Umjesto dosadašnjeg integrisanog displeja, u Mercedesu su se odlučili da instaliraju odvojen 8-inčni display multimedijalnog sistema koji podsjeća na tablet. Redizajniran je i trokraki kožom obloženi upravljač, a kupcima će se opciono nuditi i sistem za optimiziranje kvaliteta zraka u putničkoj kabini.

Skoro da je suvišno i spominjati da je Mercedesov najveći SUV standardno opremljen mnogobrojnim najmodernijim sistemima koji pasivnu i aktivnu sigurnost putnika podižu na najviši mogući nivo.

Mercedes je za GLS pripremio pojačan V8 biturbo benzinski motor koji sada razvija 455 KS i nudi 699 Nm najvećeg obrtnog momenta, a stiže uz oznaku GLS550 4MATIC. Tu je i slabiji trolitarski biturbo V6 motor koji razvija 367 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a predviđen je za model GLS450 4MATIC. Na vrhu benzinske ponude je model GLS63 sa 585 KS i 760 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za ljubitelje dizelskih opcija tu je GLS350d 4MATIC čiji V6 motor razvija 258 KS i nudi 616 Nm najvećeg obrtnog momenta. Osim verzije GLS63, svi spomenuti modeli nude se u kombinaciji sa 9-stepenim automatskim mjenjačem. Reduktor i blokada centralnog diferencijala spadaju u opcionu opremu.