Noviteti
201

Mercedes-Benz na Jahorini predstavio nove SUV modele

Piše: E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: Elvir Zubović/Klix.ba)
Mercedes-Benz i ovlašteni partner ove marke u BiH, kompanija Starline iz Sarajeva održali su promociju novih SUV modela ove marke na Jahorini u hotelu Termag. Uz detaljno predstavljanje novog GLC, GLE, GLE Coupe i GLA organizovane su i kratke probne vožnje.

Ponuda Mercedes-Benz G modela ili terenskih modela potpuno je modernizovana i obnovljena. Sada je tu i najmanji GLA koji je zasnovan na A-Klasi, ali potpuno obnovljeni GLE, ili kako smo ga nekada poznavali ML. Novost je i to da je GLE sada dobio i Coupe verziju koja je namijenjena onima koji će ipak radije birati asfalt nego blato ali se ne žele odreći prednosti koje donosi SUV.

Možda i najvažniji novitet je GLC, model koji je zamijenio prilično popularni GLK. Donosi veliki napredak u samoj praktičnosti i ponudi prostora, ali i ponudi tehnologije i terenskih mogućnosti. Toliko je dobar i svestran da mnogi pored njega vjerovatno neće ni pogledati ostatak ponude G modela.

GLA prvi kompaktni SUV iz Mercedes-Benza

Mercedes Benz GLA predstavlja novi doživljaj kompaktnog SUV-a koji na ubjedljiv način spaja napredni dizajn, sjajne vozne karakteristike u gradskoj vožnji i dobre "off road" mogućnosti. GLA je dinamičan, sportski automobil koji istovremeno pruža apsolutnu praktičnost i bezbjednost u svakodnevnoj vožnji.

Kao prvi Mercedes-Benz u segmentu kompaktnih SUV-ova, ističe visok stepen upravljivosti u gradu, dok je vrlo sposoban na seoskim i planinskim putevima, a opet dinamičan i efikasan na autoputu. Oprema visokog kvaliteta, brižljive izrade uz pažnju posvećenu detaljima, kao i prilagodljivi enterijer neosporno svrstavaju GLA među kompaktna premium SUV vozila.

Foto: Elvir Zubović/Klix.ba
Foto: Elvir Zubović/Klix.ba

GLA među opcijama nudi novu generaciju 4MATIC pogona na svim točkovima sa potpuno varijabilnom raspodjelom obrtnog momenta.

Novi GLA zaokružuje široku Mercedes-Benzovu ponudu SUV modela. Sa nizom od pet modela (GLA, GLK, ML, GL i G), kompanija nudi najširi asortiman od svih evropskih premijum proizvođača i ispunjava sve individualne želje svojih kupaca vezane za vožnju. U isto vrijeme, GLA je četvrti od ukupno pet novih kompakt modela koji stižu iz Mercedes-Benza.

Detaljan Klix.ba test novog Mercedes-Benza GLA možete pročitati ovdje.

GLC nastavlja ono što je započeo GLK

Novi GLC je u vrhunskoj formi. U svim radnim uslovima novi SUV srednje klase odlikuje izuzetna bezbjednost kao i sistemi za pomoć tokom vožnje posljednje generacije i energetska efikasnost. U poređenju sa prethodnim modelom potrošnja goriva je smanjena za do 19 procenata. U isto vrijeme, zračni ovjes - AIR BODY CONTROL sa više komora je potpuni novitet u ovom segmentu, proširena ponuda DYNAMIC SELECT dinamičnih režima rada mjenjača i stalni pogon na sva četiri točka - 4MATIC povećavaju ne samo komfor tokom vožnje već i sportsku okretnost GLC-a bez obzira na površinu na kojoj se nalazi.

Foto: Elvir Zubović/Klix.ba
Foto: Elvir Zubović/Klix.ba

Ranije smo pisali detaljno sa svjetske premijere i prvih vožnji novog Mercedes-Benza GLC u Strasbourgu ovdje.

GLE nudi spoj efikasnosti i performansi

Mercedes-Benz je u velikoj mjeri redefinisao svoj najprodavaniji automobil u segmentu SUV-ova. Ono što je najinteresantnije kod novog GLE jesu mnogo privlačniji prednji i zadnji kraj, ali i mnogi drugih zahvata koji omogućavaju nove domete u pogledu smanjenja emisije gasova i pogonskog sistema. Svi motori iz ponude pokazuju u prosjeku smanjenje od 17 posto u potrošnji goriva i emisiji CO2 u odnosu na prethodne serije modela. Prvi put u historiji svojih SUV modela, Mercedes-Benz nudi PLUG-IN hibridni model, GLE 500 e 4MATIC, koji spaja maksimalnu efikasnost sa izvanrednim performansama.

Foto: Elvir Zubović/Klix.ba
Foto: Elvir Zubović/Klix.ba

Ovaj multitalentovani automobil nadmašit će već niske vrijednosti potrošnje goriva koje je ostvario šampion efikasnosti GLE 250 d sa četvorocilindarskim dizel motorom, postižući pritom performanse modela sa V8 motorom.

Prednosti novog GLE također su i vrhunska dinamika i kontrola na putu i u terenskim uslovima, nevjerovatna prostranost i visok nivo aktivne i pasivne bezbjednosti. SUV modeli visokih performansi kao što su Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC i GLE 63 S 4MATIC važan su dio GLE porodice i nude performanse koje su donedavno bile nezamislive u ovako velikim i teškim automobilima.

GLE Coupe kao vizija sportskog SUV-a

Kombinujući dvije klase vozila različitih stilova Mercedes-Benz je stvorio novi model, Mercedes-Benz GLE Coupé - sportski kupe, koji prožimaju upadljive karakteristike snažnog SUV modela. Pored uvjerljive vozne dinamike, GLE Coupé impresionira i izgledom. Stilske karakteristike svojstvene vrhunskim sportskim Mercedes-Benz modelima krase GLE Coupé. To su skladne bočne konture, produžena, spuštena linija stakala, upečatljiva maska hladnjaka sa hromiranom lamelom po sredini i privlačniji prednji i zadnji kraj vozila.

Foto: Elvir Zubović/Klix.ba
Foto: Elvir Zubović/Klix.ba

Na premijernom predstavljanju GLE Coupé će biti dostupan kao model sa motorima na dizel ili benzin gorivo sa rasponom snage između 258 KS i 367 KS.

Top model, GLE 450 AMG je izuzetno atraktivan. Prvi je predstavnik nove Mercedes-AMG proizvodne linije – AMG sports models. Pored veoma bogate standardne opreme koja između ostalog obuhvata DYNAMIC SELECT- sistem kontrole dinamičkog upravljanja, Sports Direct-Steer - sistem sportskog direktnog upravljanja i sisteme za pomoć tokom vožnje, GLE 450 AMG će biti dostupan sa 9G-TRONIC automatskim mjenjačem sa devet stepeni prenosa i 4MATIC pogonom na sva četiri točka.