Najmanji sportski Audi
0

Potvrđen dolazak Audija S1

Sarajevo-x.com
Iako u prvoj fazi razvoja “Audi” nije bio siguran da je potreban razvoj sportske verzije njihovog najnovijeg i najmanjeg modela, sada je potvrđeno da će uskoro iz Ingolstdta doći i primamljivi Audi S1.

Nedugo nakon zvaničnog predstavljanja modela A1, koji je sada najmanji model u ponudi “Audija”, direktor ove marke, Rupert Stadler, obradovao je ljubitelje sportskih gradskih automobila. On je naime potvrdio da je “Audi” ipak odlučio tržištu ponuditi i visokoperformansnu verziju modela A1, a baš kao i u slučaju većih modela kod najbrže verzije slovo A će zamjeniti slovo S.

Kako je Stadler istakao, sportski ugođaj u “Audijevim” automobilima uvijek je imao važnu ulogu, pa bi bilo nepošteno uskratiti i kupcima A1-modela privilegiju da se počaste zaista brzom i dinamičnom S1-verzijom. Iako tvrde da je S1 u poodmakloj fazi razvoja, za sada iz “Audija” nisu htjeli potvrditi niti jednu informaciju koja bi mogla najaviti kakve performanse se mogu očekivati od budućeg najbržeg A1-modela.

Iako je prema prvim nezvaničnim najavama bilo prilično izvjesno da će S1 dobiti moderni 1.4 TFSI turbobenzinski motor sa 180 KS, ali i jednako napredni DSG-mjenjač sa sedam stepeni prenosa, naknadne izjave bacile su sjenu i na te najave. Naime, inižinjeri “Audija” su u nekoliko navrata izjavili da motorni prostor modela A1 bez većih problema može prihvatiti i znatno veći i snažniji 2.0 TFSI-motor, koji bi naravno malenom A1 obezbijedio snagu ali i performanse dostojne i znatno većih brzih kompakta. Ipak, za sada sve ostaje na nivou špekulacija, te treba vjerovati “Audiju” da će kao i kod većih S-modela i sa S1 napraviti odličan posao, dostojan njihovog sportskog ugleda.