Stiže nova generacija Mazdi
0

FOTO / Potpuno novi CX-5 stiže u Frankfurt

Sarajevo-x.com
Mazda Motor Corporation održati će svjetsku premijeru svog potpuno novog modela CX-5 na Frankfurt Motor Show-u u utorak, 13. septembra. Crossover CX-5 je prvi model nove generacije Mazdi, a koja će donijeti cijeli niz novosti, kao što je SKYACTIV tehnologija i novi dizajnerski stil "Kodo".

Potpuno nova Mazda CX-5 postepeno će se uvoditi na svim globalnim tržištima od početka 2012. godine. U ovom modelu debitovati će razvoj SKYACTIV tehnologije, kao i svi novi Mazdini benzinski i dizelski motori, te ručni i automatski mjenjači. Jasno i sama konstrukcija je potpuno nova, a kako se i očekuje od Mazde, podređena je zaštiti okoline, aktivnoj i pasivnoj sigurnosti, te na kraju odličnim voznim osobinama.

Za sada je poznato da će ponuda motora kod evropskog modela CX-5 biti sastavljena od SKYCTIV-G 2,0-litarskog benzinskog motora, te od SKYACTIV-D 2,2-litarskog dizelskog motor, a koji će biti dostupni u nekoliko verzija i sa različitim nivoima snage. Svaki motor ima rekordan odnos kompresije od 14:1, kojim je iskorištenost kapaciteta motora dovedena do maksimuma. Mazdini inžinjeri bili su fokusirani na postizanje izuzetnih ekoloških vrijednosti, što se pokazuje emisijom CO2 manjom od 120g/km za model sa SKYACTIV-D 2,2 motorom.

CX-5 je također prvi serijski model će pokazati Mazdin novi dizajnerski trend "Kodo - Duša pokreta", a koji je poznat sa konceptnih modela Mazda Shinari i Mazda Minagi. Originalan dizanerski pravac ističe potpuno novi prednji dio sa dominantnim obilježijima Mazde, ali i dinamičan stil koji prenosi osjećaj vitalnosti i okretnosti.

Premijera nove CX-5 na Mazdinom štandu u Frankfurtu biti će proširena preijerom uljepšane i poboljšane Mazde 3. Nakon redizajna ovaj popularni kompakt moći će se pohvaliti manjom emisijom CO2, boljom dinamikom vožnje, uz obnovljen interijer i eksterijer dizajna, ali i bolju ukupnu kvalitetu izrade i materijala.