{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriven izgled nove generacije Mazde 6

S
25.10.2011. u 15:09
0
10
Otkriven izgled nove generacije Mazde 6
0
Vizija izgleda nove generacije Mazde 6 će biti zvanično predstavljena sljedećeg mjeseca na sajmu automobila u Tokiju novim konceptom Takeri.
Nova generacija Mazde 6 će u prodaji biti za 18 mjeseci, a imat će sve prednosti radikalne Sky Activ tehnologije. To uključuje nove izuzetno štedljive benzinske i dizelske motore, kompaktne, lagane automatske i manuelne mjenjače, nove sisteme suspenzije te novu modularnu čeličnu platformu.

Sva ova tehnologija je dizajnirana kako bi Mazda krenula stazama uspjeha nakon razilaženja s Fordom, te kako bi se zadovoljili striktni propisi koji se tiču emisije štetnih gasova.

Sva Sky Activ tehnologija će prvi put biti upotrijebljena kod produkcijske verzije Mazde CX-5, koja će se na tržištu naći 2012. godine. Mazda 6 će biti drugi model koji će imati lakšu i čvršću Sky Activ platformu. Ovaj čelični okvir je napravljen iz manjih dijelova, tako da se može koristiti za brojne modele, od porodice Mazda 3 pa do SUV-a CX-9.

Rezultat svega je nešto agresivniji izgled u odnosu na aktuelnu generaciju Mazde 6. Prednji dio automobila je izmijenjen, posebno prednja maska. Tu su i tanka svjetla, oštrije linije i izgled koji je više karakterističan za jedan coupe. Čini se da je stražnji dio automobila inspirisan Jaguarom XF, posebno kada je riječ o svjetlima.

Fotografije unutrašnjosti otkrivaju da je u suštini orjentisana prema vozaču. Standardni način izrade dugmadi, prekidača i drugih kontrola je zamijenjen novim, koji nalikuje BMW-ovom i-Drive rotacionom sistemu.

Koncept pokreće 2,2-litarski Sky Activ-D turbodizelaš koji isporučuje 173 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Mala težina motora, smanjeno trenje, niska kompresija dizelskih motora i pametni novi stop-start sistem, kao i sistem povratka energije kočenjem rezultiraju emisijom CO2 od 104 g/km, kao i niskom potrošnjom goriva. Ovaj motor je uparen sa novim automatskim mjenjačem, koji nudi ekonomičnost gotovo kao kod manuelnog mjenjača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: