Fabrika u Turskoj
0

Počela proizvodnja nove Toyote C-HR

A. M.
Japanski proizvođač automobila saopštava da je novi C-HR startao s proizvodnjom u turskoj fabrici u Sakariyi. Kupcima je dostupna standardna i plug-in hibridna verzija.

Nova generacija Toyote C-HR predstavljena je ovog ljeta. Sada je japanski proizvođač zvanično pokrenuo proizvodnju u fabrici u Sakariyi u Turskoj. Tačnije, nakon prve, Toyota nastavlja proizvodnju i druge generacije ovog modela na ovoj lokaciji, ali sa značajnom modernizacijom fabrike. Prema riječima predstavnika kompanije, ovo je prva Toyotina fabrika u Evropi koja proizvodi plug-in hibridna vozila.

To je zato što je novi C-HR, pored klasičnog hibrida, dostupan i sa plug-in hibridnim pogonskim sistemom, koji je baziran na 2,0-litarskom motoru. Kupcima su na raspolaganju hibridi pete generacije uklopljeni sa SUS motorima od 1,8 i 2,0 litara zapremine. Jača, 2,0-litrena verzija će moći će se konfigurisati i sa inteligentnim pogonom na sve točkove.

Da bi mogla nastaviti s proizvodnjom novog modela C-HR u Turskoj, Toyota je uložila preko 300 miliona eura u modernizaciju fabrike u Sakariyi. Japanci su do sada ukupno uložili preko 2,5 milijardi eura u tursku fabriku. Linija koja sklapa baterije za novi C-HR ima proizvodni kapacitet od 75.000 jedinica godišnje.

Od debija prve generacije C-HR-a, Toyota je prodala više od 800.000 primjeraka ovog neobičnog modela.