Klix.ba iz Španije
13

Ovaj automobil sa MWC-a u Barceloni ozbiljna je konkurencija i Porscheu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na MWC sajmu u Barceloni kompanija Xiaomi danas je zvanično predstavila automobil Xiaomi SU7 Max koji je izazvao ponajviše pažnje. Radi se o automobilu koji od 0-100 km/h stiže za 2,78 sekundi, a ekipa portala Klix.ba vam donosi prve informacije.

Svjetski sajam mobilne tehnologije okupio je najveće proizvođače koji su se predstavili sa svojim novitetima, kao globalnim ili evropski premijerama, a jedna od njih je i električni automobil Xiaomi SU7 Max koji se svojim performansama svrstava u rang sportskih automobila iako to nije.

Xiaomi SU7 Max osim što od 0-100 ide za 2,78 sekundi, njegova maksimalna brzina je 265 km/h. S jednim punjenjem baterije domdt mu je oko 800 kilometara. Xiaomi je u svoj automobil integrisao, osim dizajna, električni motor, bateriju, boju, autonomnu vožnju i pametnu kabinu.

Na automobilu je ukupno radilo 3.400 inžinjera i 1.000 mehaničara po ključnim segmentima te je nakon dugo godina rada i istraživanja Xiaomi došao do svog prvog vozila.

Iako pristup unutrašnjosti vozila danas nije bio moguć, ogroman rad i trud ogledao se u luksuzu unutrašnjosti s bijelim sjedištima, centralnim i kokpit ekranom, kožnim interijerom, dugmićima na volanu za izbor načina vožnje.

O vozilu su se danas interesirali mnogi, pa i evropski parlamentarci koji su posjetili Xiaomi zonu, a automobil je dobio i nagradu za najbolji proizvod sajma.

Prema nezvaničnim informacijama ona jača SU7 verzija bi se mogla prodavati po cijeni od 47.300 eura, a to cijena za kinesko tržište.