Samo struja
30

Otvaranje novog poglavlja: Volkswagen predstavio električni ID.3

E. L.
Za premijerno izdanje prvog Volkswagenovog produkcijskog električnog automobila koji je zasnovan na novoj modularnoj platformi (MEB) treba izdvojiti malo manje od 30.000 eura.

Čast da bude prvi automobil koji na sebi nosi redizajnirani logo njemačkog automobilskog koncerna pripala je elektropokretanom modelu ID.3 kojim Volkswagen otvara novo poglavlje u svojoj višedecenijskoj historiji.

Zasnovan na novoj modularnoj platformi ID.3 će s baterijama najvećeg kapaciteta (77 kWh) od punjenja do punjenja moći da pređe 550 kilometara, a proizvodnja dvovolumenskog automobila s 5 vrata (za koji je 30.000 kupaca već uplatilo avans) počinje u novembru.

S najmanjim kapacitetom baterija (45 kWh) koje pokreću nazad smješten elektromotor ID.3 će prelaziti do 330 kilometara, a s baterijama kapaciteta 58 kWh autonomija iznosi 420 kilometara. Elektromotor razvija 204 KS i 310 Nm trenutnog obrtnog momenta.

Masa automobila sa zavidno niskim koeficijentom otpora zraka (0,267) iznosi 1.719 kilograma. Maksimalna brzina elektronski je ograničena (160 km/h), a u Wolfsburgu obećavaju odlična (među)ubrzanja.

Prvim izdanjem Volkswagenovog novog poglavlja kupci u osnovnom paketu opreme mogu računati na srednji kapacitet baterija, navigacioni sistem, grijana prednja sjedišta, 18-inčne felge... Na vrhu ponude je model ID.3 1ST Max koji sa sobom donosi kameru za pomoć prilikom parkiranja, zatamnjena stakla, LED svjetla, vrhunski audiosistem, panoramski krov, 20-inčne felge... Cijena osnovne verzije u Njemačkoj neće prelaziti 30.000 eura.