Ima nade
11

Novi BMW M3 možda će se nuditi i u opciji s ručnim mjenjačem

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama u Minhenu još uvijek razmatraju mogućnost da novi M3 čija su testiranja u završnoj fazi ponude i u kombinaciji s ručnim mjenjačem.

U ranijim najavama koje se tiču najsnažnijeg modela M3 koji će za nekoliko mjeseci biti na vrhu ponude posljednjeg izdanja Serije 3 (G20) nije se spominjala mogućnost ručnog mjenjača.

Na radost entuzijasta širom svijeta izgleda da su u Minhenu u međuvremenu promijenili mišljenje, jer posljednje informacije iz upravljačkih struktura bavarskog automobilskog giganta sugerišu da bi se uz najnovije izdanje najsnažnije „Trojke“ mogla ponuditi i mogućnost ručnog mjenjača.

U tom slučaju novi M3 bio bi u malobrojnom društvu čistokrvnih sportskih automobila koji imaju ručni mjenjač, a pored odluke o transmisiji u BMW-u još uvijek nisu odlučili hoće li se obrtni momenat motora distribuirati samo na zadnju ili na obje osovine (po uzoru na rješenje koje je implementiranu u aktuelnom modelu M5).

Bez obzira na mjenjač(e) i prijenos snage na podlogu, novi M3 bi u svom produkcijskom izdanju (s opcionim Competition paketom) trebao raspolagati s oko 500 konjskih snaga, a očekuje se da će premijerno predstavljanje pred publikom imati na Sajmu automobila u Ženevi koji počinje 7. marta 2019. godine.

Do tada, nedavno predstavljeni BMW Serije 3 (G20) nudi se u kombinaciji s nekoliko benzinskih i dizelskih motornih opcija, a prije dolaska modela M3 na vrhu ponude je verzija M340i xDrive čiji redni trolitarski 6-cilindarski biturbo motor raspolaže s 374 KS.

Vezani članci