Noviteti
71

Nova Toyota Avensis predstavljena tržištu BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Toyota salonu u Sarajevu danas je prezentovan novi Toyota Avensis. Odlikuje ga atraktivan i dinamičan dizajn, napredni sigurnosni sistemi i veliki izbor snažnih i efikasnih motora.

Obnovljeni Toyotin predstavnik u D segmentu oblikovan je u Toyotinom dizajn studiju ED2 u Francuskoj, razvijan je u R&D centru u Belgiji, a proizvodi se u fabrici u Velikoj Britaniji. Novi Avensis je dizajniran kako bi više bio privlačan evropskim kupcima. S prednje strane ističe se više prestižniji i dinamičniji izgled s integrisanim LED svjetlima. Iz Toyote ističu da je prednji kraj prestižna interpretacija Toyotine prepoznatljive "Under Priority" i "Keen Look" dizajnerske filozofije.

Troškovi održavanja dizelskih modela Avensisa smanjeni su povećavanjem servisnog intervala, na oba modela do 20.000 kilometara, te smanjenjem trogodišnjih servisnih troškova u periodu od tri godine ili 90.000 kilometara za 20% kod oba modela.

Iako je Avensis tradicionalno privlačan fizičkim kupcima i pravnim osobama kao idealno flotno vozilo, ipak su posljednji bez sumnje činili najveću bazu kupaca na europskom tržištu. Novi model, stoga, ima zadatak zadovoljiti sve dosadašnje i nov potrebe poslovnjaka, a istovremeno povećati otmjenost te ispuniti sve zahtjevnija očekivanja od strane privatnih kupaca za većim luksuzom, udobnošću i mogućnostima personalizacije dinamičnijim i modernim izgledom.

Avensis je dostupan s poboljšanim benzinskim i novim dizel motorima, koji kombinuju nisku potrošnju goriva, nisku emisiju štetnih gasova s izuzetnim voznim osobinama. Stop & Start tehnologija, koja je dostupna uz dizel motore, još dodatno povećava efikasnost motora.

Osnovu tako čini benzinski 1,6 Valvematic benzinac sa 132 KS, a koji u prosjeku troši 6,1 l/100 km. Sljedeći, ujedno i najsnažniji benzinski motor u ponudi za Avensis je 1,8 Valvematic benzinac koji proizvodi 147 KS i u prosjeku troši svega 6,0 l/100km. Osnovni dizelski model pokretan je 1,6 D-4D dizel motorom od 112 KS, a koji u prosjeku troši 4,2 l/100 km. Snažnija dizelska opcija je 2,0 D-4D od 143 KS koji u prosjeku troši 4,5 l/100 km.

Već u osnovnoj Terra opremi serijski je dostupna napredna tehnologija za sigurnu i opuštenu vožnju, pa se tako u ovom paketu nalazi klima uređaj, upravljač i ručica mjenjača presvučeni kožom, zadnja klupa djeljiva 60:40, putni računar, električno pokretanje prednjih, stakala “One-touch”, sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (PCS), 16” naplatci, LED dnevna svjetla, LED zadnja svjetla, odbojnici, ručke vrata i spoljni retrovizori u boji vozila, grijana električna vanjska ogledala, shark antena (samo za karavan), krovni nosači (samo za karavan), CD MP3 RDS radio sa 6 zvučnika, Bluetooth sistem, upravljanje telefonom, audio sistemom i putnim računarom s upravljača, informacijski ekran 4,2” ispred vozača, elektrohromatski unutrašnji retrovizor

(automatsko zatamnjenje), rolo prtljažnog prostora (samo za karavan), središnji naslon za ruku (prednja sjedišta) s pretincem, tempomat s graničnikom brzine, centralno zaključavanje s daljinskim upravljanjem, Stop & Start sistem (samo za 1,6 D-4D i 2,0 D-4D), follow-me home sistem (zakašnjelo gašenje prednjih svjetala).

Najpristupačniji novi Avensis u cjenovniku je Avensis 1,6 Valvematic Terra koji sa trenutno navedenim popustom do registracije košta 36,770 KM, dok je najpristupačniji dizelski model Avensis 1,6 D-4D Terra koji košta 40,880 KM do registracije. Zanimljivo, u slučaju karavanske verzije najpristupačniji je dizelski model, a to je Avensis TS 1,6 D-4D Terra koji košta 43,030 KM uz aktuelni popust.

Naše prve utiske sa svjetske premijere i prvih vožnji novog Avensisa u Švicarskoj ranije ove godine možete pogledati ovdje.