Noviteti
17

MINI priprema produkcijsku verziju koncepta Superleggera

Klix.ba
Član uprave BMW-a Peter Schwarzenbauer potvrdio je da u MINI-ju uveliko rade na produkcijskoj varijanti atraktivnog konceptnog modela Superleggera koji je publici premijerno predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Parizu.

U izjavi za britanski magazin Autocar Schwarzenbauer kaže: "Radimo punom parom da ovaj automobil što prije izvedemo na ulicu. Svjesni smo da s njim ulazimo u veoma izazovan ekonomski projekat, konačno odobrenje BMW-a još nije tu, ali je mnogo bitnih ljudi u kompaniji koji žele produkcijski MINI Superleggera".

I dok se čeka konačno "zeleno svjetlo" za početak proizvodnje, prema posljednjim informacijama automobil će koristiti UKL platformu i imati pogon preko prednje osovine. Pokretat će ga gama poznatih trocilindarskih i četverocilindarskih benzinskih motora, a u ponudi će biti i dizelske varijante.

Također se spominje i plug-in hibridna verzija koju bi pokretala pogonska grupa koja je planirana za dolazeći BMW 2 Active Tourer plug-in hybrid. U toj kombinaciji automobil će pokretati 1,5-litarski turbo-benzinski motor koji razvija 136 KS i 220 Nm najvećeg obrtnog momenta, a pored njega tu je i elektro-motor sa 88 KS i 165 Nm najvećeg obrtnog momenta. Snaga benzinskog motora usmjerena je na prednju, a snaga elektro-motora išla bi na zadnju osovinu.

Ako sve bude išlo prema planovima, MINI Superleggera svoj će dio tržišnog kolača tražiti u segmentu u kojem trenutno dominira Mazda MX-5.