Noviteti
296

Mercedes zvanično predstavio konkurenta BMW-u X6

Klix.ba
Dizajniran kao direktni rival BMW-u X6, čiji je uspjeh iznenadio i sam BMW, Mercedes-Benz je predstavio GLE Coupe koji dolazi kao zanimljiva CROSSOVER kombinacija kupea i SUV-a. Svjetsku premijeru GLE će imati na sajmu automobila u Detoritu.

Slično kao i u slučaju BMW-a X6, tako ćete GLE voljeti ili mrziti. Definitivno ne spada u klasično lijepe automobile, ali prati Mercedesove najaktuelnije trendove, te će svakako plijeniti pažnju svojim proporcijama i atraktivnom "coupeovskom" linijom krova. LED svjetla naprijed već su prepoznatljiva, dok su zadnja svjetla slična onima na S-klasi Coupe. Također, GLE u serijskoj opremi dolazi sa 20-inčnim naplacima pa i zbog toga djeluje upečatljivo, dok su na listi doplata 21 i 22-inčni točkovi.

Odmah je ponuđen i GLE 450 AMG model koji ide korak dalje sa agresivnim izgledom te donosi dinamični AMG komplet dodataka i izmjena na karoseriji, kao i 21-inčne točkove. Ovaj model također ima AIRMATIC zračni ovjes koji automatski prilagođava visinu automobila kao i tvrdoću ovjesa.

Devet-stepeni automatski mjenjač u modelu GLE 450 AMG ima i Dynamic Select sistem sa pet posebno prilagođenih načina rada, i to: INDIVIDUAL, COMFORT, SLIPPERY, SPORT i SPORT+. U sport plus režimu promjene stepeni prenosa su brže i zvučno naglašenije, dok i sami instrumenti u kabini brže reaguju. Multimedijalni sistem može prikazivati informacije i izmjerenim uzdužnim i bočnim G silama, kao i sam ugao zakrenutosti točkova i upravljača preko zanimljive grafike.

Unutra GLE 450 AMG se hvali sportskim upravljačem, obilnom upotrebom kvalitetne i ugodne Nappa kože, kao i detaljima od nehrđajućeg čelika poput pedala, te umecima od karbonskih vlakana ili piano crnim detaljima.

Standardni model ima sportska sjedišta, sportski upravljač i novi infotainment sistem, a ponuđene su verzije sa aluminijskim ili drvene oblogama i detaljima.

Mercedes će odmah u početku GLE Coupe ponuditi sa bogatom paletom motora. Mercedes još nije objavio detaljne specifikacije ali je potvrdio da će biti dostupan GLE 350 d 4MATIC sa 258 KS i 620 Nm okretnog momenta, a za one kojima ovaj model nije dovoljno jak ponuđen je GLE 400 4MATIC koji ima twin-turbo 3.0-litarski V6 motor koji razvija 333 KS i 480 Nm okretnog momenta. Najsnažniji u ponudi biće već pomenuti GLE 450 AMG koji ima snažniji twin-turbo 3.0-litarski V6 koji proizvodi 367 KS i 520 Nm okretnog momenta.