Noviteti
15

Mercedes-AMG zvanično predstavio novi C63 Cabriolet

Klix.ba
Uoči svjetske premijere koju je Mercedes-AMG zakazao za predstojeći Sajam automobila u New Yorku, njemački proizvođač automobila pokazao je kako izgleda novi „open-air“ C63 koji pokreće V8 motor.

Nastao na tragu aktuelne C-Klase Coupe, novi Mercedes-AMG C63 Cabriolet namijenjen je ljubiteljima otvorenog neba koji će zasigurno uživati u potencijalu koji nudi AMG-ov poznati 4-litarski benzinski biturbo V8 motor koji će se i u ovom slučaju nuditi u dvije verzije: sa 475 i 510 konjskih snaga (C63 S). Za prijenos snage na zadnje točkove zadužen je 7-stepeni automatski mjenjač koji u ovom slučaju nema alternativno rješenje.

Iako je nešto teži od Coupe verzije, C63 Cabriolet od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde, a snažnija verzija C63 S brža je za 0,1 sekundu. Maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h, a u slučaju C63 S limitator je pomaknut do 300 km/h.

Upravljanje mekim sklopivim krovom vrši se preko elektromotora. Slabija verzija standardno će se isporučivati na tamnijim 18-inčnim aluminijskim felgama, dok su za snažniju S verziju rezervirane 19-inčne felge u istoj boji. Mercedes-AMG opciono nudi i 20-inčne felge koje će se moći dobiti u mat crnoj boji.

I dok se za dodatnu stabilnost modela C63 brine mehanička ograničena blokada zadnjeg diferencijala, verzija C63 S opremljena je elektronskom ograničenom blokadom diferencijala uz koju, pored standardna tri programa (Comfort, Sport i Sport+), stiže i „Race“ radni program mjenjača. Tu su i posebni nosači motora čija se krutost prilagođava ritmu vozača i uslovima na cesti.

Mercedes-AMG C63 i C63 S Cabriolet u prodajne salone na američkoj strani Atlantika trebali bi stići do jeseni.