Noviteti
7

Mazdini noviteti na sajmu u Ženevi

Klix.ba
Mazdino predstavljanje novih modela će kulminirati na 85. Sajmu automobila u Ženevi početkom marta. Japanski proizvođač će predstaviti potpuno novu Mazdu CX-3 – što će biti 5-ta Mazdina premijera u posljednjih 6 mjeseci - uz dvije nove generacije modela - Mazdu2 i Mazdu MX-5, na listi noviteta su i redizajnirane verzije modela Mazda6 i CX-5 za 2015.godinu.

Zvijezda na Mazdinom izložbenom prostou u Ženevi će biti Mazda CX-3, što je evropska premijera prvog Mazdinog malog SUV-a. CX-3 će biti dostupan sa AWD – pogonom na svim točkovima ili FWD – pogonom na prednjim točkovima, a u potpunosti će pratiti Mazdin smijer elegantnog Kodo dizajna, te ponuditi performanse i efikasnost iz SKYACTIV tehnologije.

Mazda CX-3 će obogatiti brzorastući segment malih SUV-ova u Evropi, početkom prodaje u rano ljeto 2015. Dugo iščekivana četvrta generacija Mazde MX-5 nudi za svakoga ponešto. Automobil koji je otkriven u septembru prošle godine je spojio svoje „trkaće srce“ sa novim dizajnom automobila i SKYACTIV tehnologijom. Svojim izgledom MX-5 se vraća korijenima; 25 godina unazad i prvom lansiranom legendarnom roadsteru iz Mazde. U prodaju Mazda MX-5 kreće u jesen 2015.

Potpuno nova Mazda 2, u pogledu dostupnosti opreme, donosi novi standard u B segmentu, uključujući nekoliko pionirskih opcija najmodernije tehnologije (head-up display, HMI upravljač, LED prednja svjetla,...). Novi Mazdin supermini je već osvojio europski Zlatni volan i titulu Automobil godine u Japanu.

Mazdin nastup u Ženevi upotpunjuju unaprijeđeni modeli za 2015 godinu - Mazda CX-5 i Mazda6. Osim redizajniranih linija i potpuno novog interijera, modeli imaju i nove aktivne sigurnosne sisteme, među kojima se kao Mazdina inovacija ističu adaptivna potpuno LED prednja svjetla. Mazda 6 2015. od sada ima i opciju AWD pogona (4x4) i head-up display za prikaz osnovnih informacija. CX-5 2015 dosadašnju ponudu benzinskih motora proširuje motorom SKYACTIV-G 2.5 sa 192 KS.

Svih pet modela će biti dostupni sa MZD Connect sistemom povezivanja sa smartphone uređajima i i-ACTIVSENSE paketom najnaprednijih sigurnosnih tehnologija za pomoć vozaču. Mazdin izložbeni prostor na Sajmu u Ženevi nalazi se u u dvorani 5, a oficijelnu press konferenciju Mazda je zakazala za 3.mart u 10:45 sati. Sajam je za medije otvoren 3. i 4. marta, a za javnost od 5. do 15. marta.