Noviteti
0

Lotus pripremio "dijetalni" Exige Sport 350

Klix.ba
Iz slavne britanske automobilske manufakture stiže najnovije izdanje modela Exige Sport 350 koji je dodatno olakšan u odnosu na prethodni Exige S. U Lotusu su iznova pokazali da vrhunska zabava uvijek dolazi u laganom pakovanju.

Nakon nedavnog olakšavanja modela Elise, u Lotusu su isti recept koristili i na modelu Exige Sport 350 čija masa sada iznosi 1.125 kilograma, što je za 51 kilogram manje od mase modela Exige S. "Dijeta" je izvedena uspješno korištenjem lakšeg akumulatora i nosača motora, a olakšana je i centralna konzola, kao i poklopac motora. Interesantan detalj u putničkoj kabini je potpuno otkriveno polužje ručice mjenjača koja u ovom slučaju ima precizniji i kraći hod.

Exige Sport 350 pokreće 3,5-litarski V6 motor koji uz pomoć mehaničkog kompresora razvija 350 KS i nudi 400 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je u kombinaciji sa ručnim mjenjačem dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 3,9 sekundi i 274 km/h maksimalne brzine. Uz opcioni 6-stepeni automatski mjenjač „lagani Britanac“ će od 0 do 100 km/h stići nakon 3,8 sekundi, ali je njegova maksimalna brzina reducirana na 261 km/h.

U Lotusu su dodatno radili i na elementima ovjesa koji sada ima poboljšanu geometriju i dodatno je učvršćen. S nižim težištem i manjkom kilograma, Exige Sport 350 pokazao je svoje mogućnosti na Lotusovoj testnoj stazi, jer je 2,5 sekundi brži po krugu od modela Exige S. Istovremeno je prvi produkcijski model koji je spomenutu testnu stazu prešao za manje od jedne minute i trideset sekundi.

Za kupce koji su spremni na dodatne troškove u Lotusu za Exige Sport 350 nude još lakše felge i kočnice, čime će se masa automobila smanjiti za dodatnih 10 kilograma (1.115 kg). S druge strane, za sve one koji ne žele maksimalno olakšan automobil, Lotus opciono nudi multimedijalni sistem, tepihe, bolju zvučnu izolaciju, klima-uređaj, kožom i alkantarom obložena sjedišta.

Exige Sport 350 u prodajne salone stiže u februaru naredne godine, a mjesec dana kasnije pridružit će mu se i Roadster verzija. Početna cijena iznosi 74.000 eura.