Noviteti
2

Lotus predstavio najbrži Elise do sada

Klix.ba
Iza naziva Cup 250 krije se najbrži cestovni Elise koji je do sada izašao iz pogona slavne britanske automobilske manufakture.

Elise Cup 250 došao je na mjesto modela Elise Cup 220 i izvana se razlikuje po novodizajniranim aerodinamičkim karoserijskim komponentama, a tu su i nove ultralagane 16 i 17-inčne ojačane aluminijske felge. Zbog uštede na težini automobil je opremljen karbonskim sportskim sjedištima, ali i olakšanim akumulatorom.

Lotus je za kupce koji žele još lakši Elise pripremio i karbonski aerodinamički paket s kojim se mijenja standardni prednji usmjeriivač zraka, zadnji spojler, zadnji difuzor i obloge pragova. Pored atraktivnijeg izgleda, spomenute karbonske komponente pomogle su da masa Elisa Cup 250 nakon svega bude samo 920 kilograma.

Na spomenute kilograme dolazi 1,8-litarski četverocilindarski benzinski motor potpomognut mehaničkim kompresorom koji su u Lotusu za ovu priliku pojačali na 246 konjskih snaga uz koje stiže 250 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 6-stepenog ručnog mjenjača, a omjer mase i snage dovoljno je povoljan da Elise Cup 250 od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,9 sekundi. Maksimalna brzina ultralaganog dvosjeda je 248 km/h, čime je Cup 250 zvanično opravdao epitet najbržeg cestovnog Elisa do sada.

Kada smo već kod performansi, u Lotusu kažu da je Elise Cup 250 za zatvaranje krua na testnoj stazi Hethel "potrošio“ 1 minut i 34 sekunde, što je 4 sekunde manje od vremena koje je napravio odlazeći model Elise Cup 220.

Pored odličnog motora u „dijetalnoj“ karoseriji, Elise Cup 250 opremljen je podesivim prednjim stabilizatorima, Bilstein amortizerima, Eibach oprugama i posebnim kočnim sistemom. U Lotusu za zadovoljstvo i zabavu koju nudi vrhunski upravljiv automobil traže 61.100 eura, a prvi primjerci u prodajne salone stižu u aprilu.