Napokon zvanično
18

Legendarni japanski sportista se vratio: Nova Toyota Supra debitovala u Detroitu

Klix.ba
Potpuno nova Toyota Supra dolazi kao peta generacija Toyotinog legendarnog sportskog automobila i prvi globalni GR model koji proizvodi TOYOTA GAZOO Racing. Napokon je zvanično predstavljena danas na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

Nova Toyota GR Supra zamišljena je kao sportski automobil u svom najčistijem obliku, bez kompromisa koji bi umanjio užitak vožnje. Glavni inženjer Tetsuya Tada pridržavao se klasičnog oblika gradeći na naslijeđu Toyotinih prošlih generacija Supre i originalnog sportskog 2000GT. Ljubitelji vožnje mogu očekivati ​​uzbudljiv spoj snage, agilnosti i preciznog upravljanja, postignut zahvaljujući kombinaciji kratkog međuosovinskog razmaka i širokog stava, male težine, niskog centra gravitacije i vrlo krutog tijela.

3-litarski motor ima dvostruki turbo punjač i proizvodi 340 KS i 500 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji sa automatskim menjačem sa osam brzina, karakteriše ga glatko i snažno ubrzanje, sa velikim obrtnim momentom.

TOYOTA GAZOO Racing je odigrao značajnu ulogu u poboljšanju performansi novog sportskog automobila, intenzivno radeći na čuvenoj Nürburgring Nordschleife stazi i okolnim cestama u Njemačkoj. Dalje testiranje je obavljeno na cestama širom svijeta, a kako bi bio siguran da je automobil ispunio svoje obećanje, predsjednik Toyote Akio Toyoda stavio ga je i sam na test na Nürburgringu, u ulozi glavnog vozača prije nego što mu je dao zeleno svjetlo.

“Proveo sam bezbroj sati vožnje starom Suprom na Nürburgringu kako bih postao glavni vozač. Supra je kao stari prijatelj koji zauzima posebno mjesto u mom srcu. Dok su drugi proizvođači testirali svoje prelijepe nove prototipe, vozio sam staru Supru koje više nije bio u proizvodnji. Iako Toyota tada nije imala planove da napravi novu Supru, baš kao i mnogi drugi fanove Supre širom svijeta, potajno sam sanjao da se to dogodi. Novi GR Supra je rođen kroz testiranje u Nürburgringu i mogu iskreno reći da je to automobil koji je zabavan za vožnju i bolji nego ikada. ”, izjavio je Akio Toyoda, predsjednik Toyote.

Isporuke kupacima širom svijeta Toyote GR Supra počet će tokom krajem ljeta. Sva vozila će se proizvoditi u Grazu u Austriji.