Noviteti
21

Land Rover predstavio Range Rover Velar

Piše: E. T.
Praznina između Range Roverovih modela Evoque i Sport popunjena je s novim modelom Velar s kojim je britanska automobilska kompanija pokazala da i SUV izvana može biti izrazito atraktivan.

Velar je optimalno popunio prazninu između modela Evoque i Sport, a svi se slažu da svojom monolitnom vanjštinom i ukupnim proporcijama izgleda mnogo bolje od spomenutih modela.

Range Rover će automobil publici premijerno predstaviti na predstojećem ženevskom okupljanju, a već je poznato da će se atraktivan Coupe-SUV kupcima u početku ponuditi s tri motorne opcije. Četverocilindarski dvolitarski dizelski motor raspolaže sa 182 KS. Slijedi ga četverocilindarski dvolitarski turbo-benzinski motor sa 250 KS, a na vrhu ponude je trolitarski V6 benzinski motorom s mehaničkim kompresorom koji nudi 385 KS. Za prijenos snage na podlogu u sva tri slučaja zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač.

Land Roverova reputacija u situacijama kada su točkovi automobila daleko od asfalta ni u ovom slučaju nije dovedena u pitanje. Velar se ne boji loših podloga, a vozaču će u takvim situacijama pomoći podesivi zračni ovjes, adaptivni amortizeri i svakako pogon preko obje osovine. U opciji sa spomenutim zračnim ovjesom, podnica Velara može biti udaljena od podloge čak 25 centimetara.

U luksuzno opremljenoj putničkoj kabini ističu se dva 10-inčna displeja preko kojih se upravlja navigacionim sistemom, multimedijom, telefonom, klimatizaciojom, funkcijama prijenosa snage... Sjedišta obećavaju maksimalnu udobnost.

Land Rover je objavio da će početna cijena Velara u SAD-u iznositi oko 55.000 dolara.