Noviteti
3

Lamborghini Urus još čeka "zeleno svjetlo"

Klix.ba
Izvršni direktor Lamborghinija prije nekoliko dana je izjavio da u Lamborghiniju nisu digli ruke od plana proizvodnje SUV-a koji se u konceptnom izdanju još od 2012. godine naziva Urus. Međutim, ono što se dopada rukovodstvu Lamborghinija još uvijek nije dobilo "zeleno svjetlo" koje u ovom slučaju treba da "upale" u Volkswagenu.

Konceptni Lamborghini Urus premijerno je predstavljen na Sajmu automobila u Pekingu 2012. godine. Od tada do danas čeka se odobrenje iz Njemačke za početak serijske proizvodnje drugog Lamborghinijevog SUV-a u historiji italijanske kompanije, jer je Lamborghini krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća proizvodio ekstravagantni SUV LM002.

U šali nazivan Rambo Lambo, LM002 pokretao je Lamborghinijev V12 benzinski motor koji se tada ugrađivao i u supersportski model Countach, a bio je posebno popularan u bogatim arapskim zemljama u kojima je, kako vole reći, litar benzina jeftiniji od litre vode.

U Lamborghiniju, zajedno sa "navijanjem" koje dolazi iz Vlade Italije, smatraju da Urus definitivno treba ići u serijsku proizvodnju, ali u Volkswagenu još uvijek nisu donijeli konačnu odluku. Uz pretpostavku da će VW odobriti projekat, Italijani se nadaju da bi se Urus mogao proizvoditi na tlu Italije, a dodatni podsticaj trebalo bi biti i 111 miliona dolara koje je za projekat Urus ispred Vlade Italije ponudio premijer Matteo Renzi.

U rukovodstvu Volkswagena očekuju da će se konačna odluka oko Lamborghinijevog produkcijskog SUV-a znati do kraja juna, a Italijanima je već stavljeno do znanja da će Urus biti baziran na platformi koja se proizvodi u Volkswagenovim pogonima u Bratislavi (Slovačka).