Abarth prijeti Lotusu
0

FOTO / KTM X-Bow kao osnova

Sarajevo-x.com
“Abarth” ozbiljno namjerava proširiti ponudu svojih modela, a ovaj put su se odlučili na mnogo hrabriji potez od prerade postojećih FIAT-ovih modela. Prema prvim najavama, nakon roadster-verzije modela 500 možemo očekivati i istinski sportski model koji će biti zasnovan na KTM-u x-Bowu.
“Abarth” kao zasebna FIAT-ova marka počinje agresivniji napad na tržište malih sportskih automobila, a uz zanimljiv koncept i odlične performanse na dobrom su putu da ovom nekada slavnom imenu vrate stari i zasluženi sjaj. Naime, prema prvim informacijama iz “Abartha“ tokom 2013. godine na tržištu će predstaviti sportski dvosjed sa motorom smještenim u središte koji će se proizvoditi u ograničenoj seriji, a ima za cilj direktno konkurisati proslavljenim modelima u ovom segmentu, kao što je Lotus Exige.

Temelj ovog sportskog modela je odluka "Abartha" da od KTM-a kupi šasiju njihovog jedinog automobila, X-Bowa, i prilagodi je svojim željama i potrebama. Naravno, "Abarthov" model će dobiti FIAT-ov nagrađivani 1,8-litarski MultiAir turbobenzinski motor, koji će za potrebe ovog nadolazećeg modela biti ojačan na preko 200 KS. Zanimljivo je da dizajnerske sličnosti sa KTM-ovim automobilom neće postojati, jer će “Abarth” na postojećoj šasiji izraditi vlastitu karoseriju, koja će ujedno biti i oličenje odlično dizajniranih italijanskih sportskih automobila. Iako će uglađena karoserija biti znatno teža od radikalnog KTM-a X-Bow koji je težak samo 790 kilograma, očekuje se da će "Abarthov" model i dalje biti među najlakšim, a tako i najokretnijim, automobilima na tržištu, dok će istovremeno imati praktičnost i upotrebljivost kao i svaki drugi automobil.

KTM X-Bow poslužiće kao osnova za novi Abarth
KTM X-Bow poslužiće kao osnova za novi Abarth
Ovim automobilom "Abarth" ima namjeru ponuditi model koji će biti kruna ponude, pozicioniran jasno iznad sportskih komapktnih automobila ove marke, dok će mu ograničena serija proizvodnje i planirana cijena od oko 55 hiljada eura zagarantovati prestižni status.