KTM ne odustaje
0

Još jači i brži X-Bow

Sarajevo-x.com
I pored izjava da nisu pretjerano zadovoljni komercijalizacijom svog jedinog automobila, KTM je najavio premijeru snažnije i radikalnije verzije njihovog X-Bowa. Dodatno slovo R u imenu najavljuje više snage, ali i više brzine.
KTM je trenutno u finalnoj fazi razvoja i priprema modela X-Bow R koji će biti spreman za modelsku 2011. godinu. Fotografije koje je KTM objavio pokazuju upravo prototipni model R verzije koja prolazi testne kilometre i podešavanja na slavnoj stazi Nurburgring Nordschleife u Njemačkoj.

Kao što se može i očekivati R verzija će biti još ekstremnije izdanje već radikalnog osnovnog X-Bowa koji je na tržištu od 2008. godine. Upravo zbog smanjenog interesa za njihov automobil KTM je dobio podsticaj za razvijanje R verzije koja bi boljim performansama trebala privući nove kupce.

Kao i osnovni X-Bow i R verzija će biti pogonjena 2,0-litarskim TFSI benzinskim motorom koji je poznat iz Audija S3, s tim da je za potrebe ovog modela snaga povećana na 300 KS. Osnova ostaje ista, pa će i X-Bow/R pored značajno snažnijeg motora vozače mamiti ukupnom težinom od samo 790 kilograma, koju prije svega može zahvaliti "monocoque" šasiji od karbonskih vlakana.

Bolje performanse koje će obezbjediti snažniji motor KTM planira istančati i bolje podešenim ovjesom, pa će R verzija biti još bliža asflatu. Ujedno, radi bolje direktnosti ali i podnošenja dodatne snage KTM je konstruisao i nove, čvršće, nosače motora.

KTM će uz novu verziju svog automobila ponuditi i dva nova paketa opreme, s tim da to u slučaju X-Bowa oprema ne predstavlja luksuznije unutrašnjosti. Naime, kupci će moći odabrati Sport paket koji je legalan za cestovnu upotrebu, dok će Race paket ponuditi sve što je potrebno da se vozač sa X-Bowom prijavi na neko takmičenje i bude konkurentan. Oba ova paketa sadrže niz dijelova koji se mogu i zasebno kupiti putem KTM-ove Power Parts postprodajne mreže.

Ostali detalji, sa preciznim performansama ali i cijenama KTM će sa X-Bow/R objaviti tek početkom 2011. godine, kada ovaj model bude imao i svoju zvaničnu premijeru.