Noviteti
0

Abarth odlučio lansirati Fiat 500 Speedster

Sarajevo-x.com
Jedna od najstarijih tunerskih kuća, "Abarth", razvija svoju kupe-verziju Fiata 500, u nastojanju da stvori ekstremnu verziju popularnog gradskog automobila.

Planovi dizajna ovog automobila daju utisak da će se udaljiti od prvobitne zamisli Fiata Abarth 750 T Zagato iz 1959. godine.

Prema pisanju magazina "Autocar", novi automobil će najvjerovatnije biti ponuđen u dvjema verzijama, otvorenoj i zatvorenoj.

Fiat 750 T je imao velike otvore koji su omogućavali dopiranje zraka do motora postavljenog na zadnjoj strani, a novi model će na tom mjestu imati novi uvećani spojler. Veći točkovi i promjene detalja će također utjecati na razlike između ovih dvaju modela.

Novi Fiat će doživjeti i promjene unutrašnjosti, a nekim verzijama će zadnja sjedišta biti potpuno uklonjena, što je bio čest slučaj sa kupeima pedesetih i šestdesetih godina.

Abarthov kupe će vjerovatno biti u ponudi sa 1,4-litarskim T-Jet motorom sa 178 KS, koji koristi i limitirano izdanje Abarth 695 Tributo Ferrari.

Alternativa bi vjerovatno bila Fiatov 1,4 MultiAir motor, koji se ugrađuje u Abarthov Punto Evo. Ovaj motor proizvodi 163 KS i 249 Nm obrtnog momenta u standardnoj verziji ili 178 KS i 270 Nm sa Esseesse tuningom.

U svakom slučaju, kupe će biti brz te će od 0-100 km/h dostizati za 7,4 sekunde. Maksimalna brzina će također biti znatno veća.

Prvobitno je bilo planirano da automobil bude baziran na šasiji Lotusa Elise, ali izvor blizak kompaniji tvrdi da bi se stvari ipak mogle odvijati drugačije.