Scuderia u malom pakovanju
0

Fićo kao Ferrari

Sarajevo-x.com
Njemačka tunerska kompanija Pogea Racing predstavila je svoj program prerada za FIAt 500, a kako bi se što efektnije istakli za osnovu im je poslužila snažna i specijalna verzija Abarth Ferrari Dealers Edition.

Tako je ionako posebni Fiat 500 koji je u ovoj ograničenoj seriji zaista namjenjen prije svega zastupnicima Ferrarija kao promotivno i zamjensko vozilo, dodatno dorađen i osnažen da sada zaista vlasnicima može predstavljati zadovoljavajuću alternativu za svakodnevnu upotrebu.

U Pogei su imali odličnu osnovu, jer 500 Abarth u ovoj verziji već iz fabrike dolazi sa vrlo privlačnih 165 KS i 230 Nm. Ovaj tuner se umjesto zamjene kompletne upravljačke elektronike 1,4-litarskog motora ipak odlučio za razvijanje vlastitog softwarea, kojeg je jednostavno integrisao u već postojeću jedinicu. Uz mogućnost izbora dvije vrste turbopunjača i kapacitetnijeg hladnjaka zraka pod pritiskom u Pogei su na kraju ponudili zaista poseban Fiat 500 sa čak 268 KS i 330 Nm okretnog momenta, a vjerodostojnost ovih performansi potvrđuju i grafikoni sa najsavremenijih dinamometara. Uz izmjene elektronike, i usisa zraka za ove performanse bilo je neophodno u potpunosti izmjeniti izduvni sistem, pa je ugrađen znatno protočniji sklop od nehrđajućeg čelika ali i potpuno novi katalizator.

U Pogei zaista detaljno pristupaju svakom dijelu automobila, pa su tako i serijske kočnice zamjenili snažnijim sa četveroklipnim čeljustima, istovremeno pazeći da novi sklop bude jednako težak kao i fabrički. Sa ovim kočnicama Pogein Fiat 500 sa 100 km/h staje čak 1,8 metara prije u odnosu na serijsku verziju. Naravno, za one koji žele potpun tretman Pogea nudi i napredni ovjes sa podešavanjem tvrdoće i visine, dok su na listi opcija i dijelovi od karbonskih vlakana ali i luskuzni kožni detalji u unutrašnjosti.

Pogein Fiat 500 lako je prepoznati zahvaljujući upečatljivoj Ferrari Scuderia crvenoj boji ali prije svega sivim oznakama i naljepnicama koje jasno podsjećaju na one sa Ferrarija F430 Scuderije.

Bogata ponuda opcija i prerada za Fiat 500 u Pogei Racing omogućava svakom kupcu da po svom ukusu kreira jedinstvenog “fiću”, s tim da najjeftiniji paket izmjena u ovoj kompaniji košta oko 3.400 eura.