Autonomija do 625 km
33

Krenula prodaja električnog Renault Scenica u Evropi, cijene već od 39.900 eura

A. M.
Nekad je popularizirao klasu kompaktnih monovolumena, bio jako omiljen i na bh. tržištu, a danas je to već neprepoznatljivi električni kompaktni SUV. Renault sa Scenicom u petoj generaciji okreće novi list i od svega iz njegove prošlosti zadržava samo ime.

Još davne 1996. Renault je na evropsko tržište lansirao model Scenic kao prvi kompaktni monovolumen. U početku čudnog oblika, ali vremenom jako dobro prihvaćen, Renault je u četiri generacije razvijao ovaj model popularan i na bh. tržištu. Samo prva generacija je prodata u preko 2,8 miliona primjeraka.

Francuski proizvođač automobila, nakon skoro 26 godina eksploatacije, zvanično je ugasio ovaj model u maju 2022. U jesen 2023. Renault je predstavio novi električni Scenic E-Tech na Salonu automobila u Minhenu. Nekad popularni MPV, a sada u novoj ulozi kompaktnog SUV-a, može se već naručiti širom Evrope. Dostupan je u tri nivoa opreme (Evolution, Techno i Esprit Alpine), a cijene počinju od 39.900 eura sa PDV-om. S obzirom da je u pitanju električni model cijena je značajno viša od starog modela sa SUS motorom.

Već od osnove opreme Evolution, iako je to najjeftiniji paket, Scenic je tradicionalno bogato opremljen automobil. Dakle, već od ulazne verzije Scenic će nuditi toplotnu pumpu za smanjenje potrošnje energije za grijanje zimi, senzore i kameru za vožnju unazad, pristup i pokretanje vozila bez ključa, dvozonski automatski klima uređaj, 9-inčnu instrument tablu, audio sistem sa 6 zvučnika, metalik boju i 19" alu felge.

Kada je riječ o pogonu, osnovna verzija nudi elektromotor od 170 KS, a baterija od 60 kWh obećava autonomiju od 430 km. Jača, long range, verzija stiže sa motorom od 220 KS, a zahvaljujući bateriji od 87 kWh omogućena je autonomija do 625 kilometara. Sistem koristi 400V arhitekturu koja je podešena na priključenje brzih punjača do 130 kW. U tom slučaju punjenje kapacitetnije baterije od 15 do 80% traje 37 minuta.

Iako cijene variraju od tržišta do tržišta, cijene Renault Scenica E-Tech počinju od 39.900 eura sa PDV-om. Za Techno nivo opreme morate izdvojiti najmanje 45.500 eura, a za Esprit Alpine 47.500 eura. Knjiga narudžbi je već otvorena, a prvi primjerci će biti isporučeni na proljeće 2024. godine.