Noviteti
73

Jedan od motora u budućim Alfama stiže iz Ferrarija

Klix.ba
Grupa Fiat-Chrysler Automobile (FCA) danas je objavila planove o proizvodnji dva nova motora koji će se koristiti u budućim modelima kompanije Alfa Romeo.

Snažniji V6 motor bit će derivat Ferrarija, a pored njega Alfe će dobiti i potpuno novi četverocilindarski motor velike izlazne snage. U Alfa Romeu kažu da će novi motori odigrati veliku ulogu u Alfinom planiranom povratku na globalnu automobilsku scenu.

U FCA nisu otkrili u koje modele Alfa Romea će se ugrađivati novi motori, ali po svemu sudeći prvi u nizu trebao bi biti nasljednik Alfinog modela 159, koji će se uskoro uhvatiti u koštac sa nekolicinom automobila srednje klase koje predvode Audi A4, BMW 3 i Mercedes C.

Sa planom proizvodnje oko 200.000 jedinica godišnje, motori će se praviti u tvornici u Termoliju (Italija), što bi trebalo zadovoljiti polovinu Alfinih optimističnih procjena koje se odnose na 2018. godinu. U FCA tvrde da su za obnovu i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, koja je već počela, izdvojili 500 miliona eura. Radovi bi trebali biti završeni za 6 mjeseci, a sa novim proizvodnim aktivnostima niko od 2.400 trenutno zaposlenih radnika u tvornici neće biti na čekanju.

Iako mnogi smatraju da će se Alfin novi automobil srednje klase (opet) zvati Giulia, to još uvijek nije potvrđeno. Sve će se znati nakon zvaničnog otkrivanja automobila koje će se održati 24. Juna u Milanu (Italija). Do tada, samo renderi.