Noviteti
655

Predstavljena dugo očekivana Alfa Romeo Giulia

Klix.ba
Kompanija Alfa Romeo zvanično je predstavila nasljednicu modela 159 koja svojim nazivom Giulia asocira na istoimeni proslavljeni Alfin model koji se proizvodio od početka šezdesetih do kraja sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Opisana kao jedan od najboljih primjeraka automobilskog savršenstva, nova Giulia ulazi u elitno društvo srednje klase u kojoj u Evropi godinama dominiraju modeli njemačkih proizvođača automobila (BMW 3, Audi A4, Mercedes C).

Prilikom zvaničnog otkrivanja nove Alfine uzdanice, Italijani su predstavili najbolji model u ponudi koji se krije iza naziva Giulia Quadrifoglio, a izvana je prepoznatljiv po agresivnim karoserijskim detaljima i aktivnim prednjim usmjerivačem zraka koji će, uz zadnji spojler i difuzor zraka, imati ulogu da osigura optimalno prijanjanje automobila pri velikim brzinama.

Na predstavljenom modelu također se mogu vidjeti usisnici na poklopcu motora, otvori na prednjim blatobranima i crne felge pozamašnog prečnika ispod kojih se vide crvene kočne čeljusti i bušeni diskovi zaduženi da uspješno izlaze na kraj s potencijalom izuzetno snažnog motora koji na neki način najavljuju četverostruki završeci izduvnog sistema.

U Alfa Romeu za sada nisu objavili fotografije unutrašnjosti, ali naglašavaju da će kupci moći da računaju na vrhunsku kombinaciju od najkvalitetnije kože, drveta i karbona.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio pokreće trolitarski 6-cilindarski turbo-benzinski aluminijski motor koji razvija 510 KS i razvijen je u Ferrariju. 510 „konja“ bit će dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h stigne nakon 3,9 sekundi. Prijenos snage ide na zadnju osovinu, a kupci će opciono moći da biraju i pogon preko obje osovine.

Detaljnije informacije o performansama i tehničkim detaljima još uvijek nisu otkrivene, ali se već zna da će Giulia imati optimalan raspored težine između osovina (50:50), a za proizvodnju poklopca motora, krova i pogonske osovine korišten je karbon. Pored karbona mnogo komponenti automobila napravljeno je od aluminija, a u Alfa Romeu naglašavaju da Giulia ima reprogramiran DNA sistem i najdirektniji upravljački sistem od svih konkurentskih automobila na tržištu.