Noviteti
29

Honda predstavila novi Civic za evropsko tržište

Piše: E. T.
Nakon prošlomjesečnog predstavljanja Civica sa specifikacijom za tržište Sjeverne Amerike, Honda je zvanično predstavila i model koji će se prodavati u Evropi.

Novi Civic proizvodit će se u Hondinoj tvornici u Swindonu (Velika Britanija), a u odnosu na istoimenog prethodnika novi je model 130 milimetara duži, 30 milimetara širi i 20 milimetara niži. Za 30 milimetara je povećano i međuosovinsko rastojanje, što će najbolje osjetiti putnici na zadnjim sjedištima. Bez obzira na povećane mjere, automobil je 16 kilograma lakši, što je rezultat korištenja nove ultralagane platforme za koju u Hondi tvrde da je 52 posto otpornija na torziono uvijanje.

U odnosu na verziju koja će se u Sjedinjenim Državama nuditi samo sa 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom (180 KS), Honda je za evropske kupce Civica pripremila više motora. Novost u ponudi je trocilindarski litarski turbo benzinski motor sa 128 KS uz koji će se nuditi ručni 6-stepeni ili CVT mjenjač. U ponudi ostaje i poznati 1,6-litarski turbodizelski motor koji bi s posljednjim poboljšanjima trebao isporučivati više od 120 KS.

U Hondi su izjavili da u bližoj budućnosti ne planiraju ponuditi Civic s hibridnim pogonom, bez obzira na to što imaju platformu koja konstrukcijski dopušta i takvu mogućnost. Nakon dvovolumenske karoserije s 5 vrata, ponuda novog Civica uskoro će se proširiti trovolumenskom i karavanskom verzijom.