Noviteti
6

Golf GTD Variant stiže u Ženevu

Klix.ba
Prije zvanične premijere na predstojećem sajmu automobila u Ženevi Volkswagen je predstavio karavanski Golf Variant u raskošnoj i sportskoj verziji GTD.

Skraćenica GTD, što će znati svi ljubitelji marke iz Wolfsburga, stoji za Gran Turismo Diesel, a u praksi to znači da auto koji nosi tu značku u stvari ima snažan dizelski motor i sportski orijentisan paket opreme.

Tako je Volkswagen nakon klasične petovratne verzije u GTD izdanju ponudio isti nivo motorizacije i opreme i za praktičniju karavansku verziju. Očekivano, za pogon je zadužen 2,0-litarski TDI koji proizvodi 184 KS i 380 Nm okretnog momenta.

Ovakav porodični karavan sprinta do 100 km/h za samo 7,9 sekundi, te je od manje petovratne verzije sporiji za samo 0,4 sekunde. Maksimalna brzina nije objavljena ali je vjerovatno blizu 230 km/h koliko dostiže "kratki" Golf GTD. Naravno, pored toga što je brz svaki Golf GTD mora biti i štedljiv. Golf GTD Variant u prosjeku se zadovoljava sa samo 4,4 litra dizela na 100 kilometara.

GTD Varinat se od standardnih verzija može razlikovati po izraženijim sportskim odbojnicima, ali i po saćastoj maski naprijed, istaknutim pragovima i zatamnjenim stop svjetlima. Također, GTD je dobio i crne krovne nosače, dvostruki završetak ispušnog sistema, kao i 17-inčne felge Curitiba. Primjetno je kako je GTD 15 milimetara niži u odnosu na obične verzije, a u standardnoj opremi ima i odlična bixenon svjetla.

Unutrašnjost je također uređena u sportskom stilu, pa je GTD dobio crnu oblogu krova, sportska sjedišta, osvjetljene obloge vrata i aluminijumske papučice. Tu je kao i u GTI verziji ručica mjenjača u obliku loptice za golf, a praktičan detalj je i multifunkcionalni upravljač sa aluminijskim umetkom.

U njemačkoj se Golgt GTD Varinat može već naručiti i to po cijeni od 31.975 eura, a ponuđen je i dodatni paket Sports&design koji košta 965 eura i donosi 18-inčne Nogaro felge, zatamnjena stakla, crvene kočne čeljusti i mogućnost odabira načina vožnje.