Kinezi napadaju London
0

Geely predstavio svoj taksi

Piše: Elvir Zubović
Kineski proizvođač automobila Geely, koji se do sada i nije proslavio kvalitetom svojih automobila, uskoro će na sajmu automobila u Pekingu predstaviti svoju verziju prepoznatljivog Londonskog crnog taksija.

Izgleda da rastućem kineskom proizvođaču automobila kupovina posrnulog Volva nije bila dovoljno velik zalogaj, pa sada pokazuju na koji način namjeravaju povećati svoju prisutnost u Evropi. Naime, Geely Englon TXN konceptni automobil trebao bi predstavljati modernu reinkarnaciju prepoznatljivog TX4 londonskog crnog taksija, a već prije premijere u Pekingu objavljene su fotografije male rezolucije koje otkrivaju prilično solidan proizvod.

Glavni razlog za kreiranje ovog koncepta je svakako činjenica da Geely razmišlja o preuzimanju većinskog i kontrolnog paketa dionica prizvođača londonskog crnog taksija, kompanije Manganese Bronze. Na ruku Geeleyu svakako ide i činjenica da je ova engleska kompanija proizvodnju taksija već izmjestila iz Coventrya u Kinu, kako bi smanjili troškove proizvodnje.

Prepoznatljivi taksiji se proizvode u saradnji kompanija Maganese Bronze i London Taxi International još od 1948. godine, a osnovni koncept prostranog i posebno prilagođenog automobila nije se gotovo nikako mjenjao kroz cijeli vijek postojanja. S druge strane, na ruku proizvođača ne ide podatak da je zbog preseljenja proizvodnje u Kinu posao izgubilo 60 radnika u Velikoj Britaniji, a što s druge strane upravo može pomoći Geelyu u kupovini kontrolnog dijela dionica.

Iako se na fotografijama već vidi da su se u Geeleyu zaista potrudili da u taksiju budućnosti obezbjede puni komfor u sprezi sa savremenim sigurnosnim i multimedijalnim rješenjima, prave informacije i osobine ovog koncepta biće poznate tek nakon premijere u Pekingu.