auto
0

U Londonu predstavljen hibridni taksi

FENA
London se za još jedan korak približio cilju da postane ekološki najprihvatljiviji grad na svijetu, predstavljajući u Gradskoj vijećinici prototip hibridnog taksija koji se pokreće sistemom "gorivih ćelija".

Novo vozilo je proizvod saradnje mnogih kompanija, uključujući i "Lotus Engineering", prenio je internet portal "Autocar".

To je početak ostvarenja plana gradskih vlasti da u potpunosti "ozeleni" taksi službu, koja bi do 2020. godine trebalo da koristi vozila nulte emisije štetnih plinova.

Prototip hibrida s "gorivim ćelijama" postiže brzinu od 80 milja po kilometru (130 kilometara na sat) i može da se kreće 250 milja (400 kilometara) s jednim punjenjem baterija.

Proizvođači koji su angažovani na tom projektu obećali su kraće vrijeme za punjenje baterija, naglašavajući da je riječ tek o prvoj fazi u razvoju poznatog londonskog crnog taksija.

Oni takođe traže dodatna sredstva neophoda za izradu vozila, ubjeđujući taksi vozače da je novi tip hibridnog automobila prihvatljiv za njihov posao, kao i da bi trebalo da se izgradi mreža stanica za dopunu baterija čime se stvaraju uslovi za normalan rad službe.

Mnogi veliki proizvođači automobila angažovani su na razvoju vodoničnih "gorivih ćelija" kao potpuno ekološki prilagođenoj alternativi sadašnjim motorima s unutarnjim sagorijevanjem, budući da jedino emituju vodenu paru i osiguravaju mogućnost duge vožnje.