Koštat će najviše 2.370 eura
0

FOTO / Geely planira imati najjeftiniji automobil u svijetu

Sarajevo-x.com
Kineski proizvođač automobila Geely planira ponijeti naslov tvorca najjeftinijeg automobila u svijetu, lansiranjem malog dvosjeda zasnovanog na IG konceptu, a koji je predstavljen u Pekingu.
Procjenjuje se kako će koštati između 1.500 i 2.000 funti (1.780-2.370 eura), a IG će tako prestići model Tata Nano čija je trenutna cijena oko 2.500 funti (2.965 eura).

Iz Geelyja, koji je nedavno kupio Volvo od Forda, također tvrde da će IG, odnosno Inteligentni Geely, biti boljeg kvaliteta nego Nano.

Iako je IG 185 mm duži od Toyote iQ i ima 100 mm duži međuosovinski razmak, on zapravo raspolaže sa vrlo ograničenim stražnjim prostorom.

Postoje dobre šanse da se električna verzija IG-a prodaje u Evropi i SAD. Geely već prodaje automobile u Rusiji i istočnoj Evropi, te se planira širiti i na druga tržišta.

"Koncept je naišao na vrlo pozitivne reakcije, a na nama je da proširimo našu prodajnu mrežu prije nego što se on nađe u prodaji 2012. godine", rekao je glasnogovornik kompanije.

Kinesku verziju IG-a će pokretati benzinski motor snage 70 KS, a imat će pogon na prednjim točkovima i mjenjač s pet brzina.

Električna verzija, koja će uslijediti 2014. ili 2015. godine imat će litij-ionsku bateriju, elektromotor snage 80 KS te maksimalnu brzinu od 150 km/h. Koncept će imati solarne panele na krovu i poklopcu motora kako bi se povećao njegov domet.