Noviteti
18

Ford predstavio potpuno novi S-Max

Klix.ba
Ford je prije svjetske premijere na sajmu automobila u Parizu zvanično predstavio drugu generaciju svog popularnog monovolumena S-Max.

Kako nam je i najavio konceptni S-Max koji je predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2013. godine, ovaj popularni Fordov MPV sa sedam sedišta nasljedio je brojne linije i ukupni dizajnerski stil sa redizajniranog Focusa i Fieste. Kao najveća promjena u odnosu na odlazeći model ističe s velikom trapezodinom hromiranom maskom kao i modernim svjetlima sa LED tehnologijom.

Nastao na temeljima novog Forda Mondea novi S.Max dolazi s nekim zgodnim novotarijama kao što su električno preklopiva sjedišta u drugom i trećem redu, te prtljažnik kojeg nije potrebno odtvarati rukama nego tek mahanjem noge ispod senzora, što smo već vidjeli na novoj Kugi. Ford je također opremio novi S-max i potpuno nvim bočnim zračnim jastucima za zadnja sjedišta, kao i električno podesivim upravljačem, te grijanjem i hlađenjem masažnih prednjih sjedišta.

Za sada nisu objavljeni detalji o ponudi motora,a ali je izvjesno da će novi S-Max biti ponuđen s 2,0-ltarskim turbodizelašem u verzijama sa 118, 148 i 177 KS. Također, dvije snažnije verzije ovog motora će u klasični ručni 6-stepeni mjenjač biti dostupne i sa automatskim mjenjačem koji koristi tehnologiju dva kvačila.

U ponudi benzinskih motora izbjesno je prisustvo novog 1.5-litarskog EcoBoost motora sa čak 158 KS, dok veći 2,0-litarski motor proizvodi 237 KS. Također, očekuje se da će S-Max po prvi put biti ponuđen i sa pogonom na sve točkove.

Svi detalji vezani za potpuno novi s-Max biće poznati prilikom njegove svjetske premijere koju će imati uskoro na sajmu automobila u Parizu. Prodaja novog S-Maxa počinje tek u ljeto iduće godine, a u Evropi će koštati od oko 30.000 Eura na više.