Osvježenje
6

FIAT predstavio redizajnirani 500L

Klix.ba
S redizajniranom verzijom praktičnog FIAT-ovog modela 500L stiglo je 40 posto novih dijelova.

Nakon "zatezanja bora" na modelu 500, koji se i dalje smatra jednim od najuspješnijih retro modela današnjice, u FIAT-u su sličnu operaciju uradili i na porodici naklonjenom modelu 500L koji je dobio 40 posto novih dijelova.

S nekolicinom manjih modifikacija na karoseriji, hromiranim detaljima i redizajniranim kućištima LED svjetala, praktični 500L izgleda zanimljivije i privlačnije, a u italijanskom koncernu kažu da kupci mogu birati jednu od 37 ponuđenih boja karoserije koje se mogu kombinovati sa tri boje krova. Nova boja u ponudi je Bellagio plava. Među vidljive promjene na karoseriji spadaju i niže postavljena prednja svjetla za maglu koja su s novim položajem efikasnija.

Na raspolaganju u verzijama Urban, Cross i Wagon, redizajnirani 500L dobio je poprilično izmijenjenu putničku kabinu koju karakterišu nove boje, hromirani detalji, novi materijali, drugačiji upravljač, redizajnirana instrumentna tabla i redizajnirana ručica mjenjača čiji je položaj sada viši nego prije redizajna. Multimedijalnim sistemom Uconnect upravlja se preko 7-inčnog monitora, a pored kompatibilnosti s Android i Apple uređajima preko Uconnecta se također upravlja i radnim programima koji se nude uz crossoversku verziju 500L Cross čija je podnica udaljena od tla dodatnih 25 milimetara.

FIAT 500L može se dobiti s 1,4-litarskim benzinskim motorom koji u slabijem izdanju nudi 95, a u snažnijem 120 KS. Tu je i poznati 0,9-litarski TwinAir benzinac sa 105 KS, a za ljubitelje plina FIAT nudi 1,4-litarski TJet motor sa 120 KS. Osnovni dizelski motor u ponudi je 1,3-litarski MultiJet sa 95 KS, a veći 1,6-litarski motor nudi 120 KS.

Bez obzira na činjenicu da FIAT 500L spada među automobile koje publika voli ili ne voli, niko mu ne može osporiti naglašenu praktičnost koja se nudi za veoma konkurentnu cijenu. Redizajn je, čini se, došao u pravo vrijeme.