Osnovni model već od 19.500 KM
5

FOTO / Citroen C-Elysée predstavljen za tržište BiH

Piše: E. Z.
(Foto: E. Zubović/Klix.ba)
Jučer je u Sarajevu predstavljen Citroen C-Elysée, prisutpačan i prostran kompaktni sedan koji će se nametnuti kao jedna od najboljih kupovina na našem tržištu. Citroen s razlogom ima velike ambicije s ovim modelom, kako na našem tako i na ostalim tržištima.

Citroën C-Elysée plod je tehničkog i stilskog umijeća ove francuske marke, pa on tako stilom i performansama zadovoljava potrebe klijenata koji od trovolumenske limuzine očekuju da bude privlačna i cjenovno dostupna. Cjelokupno znanje Citroëna uloženo je u ovjes, kvalitet izrade i tehnologiju, a C-Elysée ponajprije je zamišljen kako bi što bolje zadovoljio specifične potrebe međunarodnog tržišta.

Citroen je svjestan da je investicija u automobil dio dugoročnog projekta. Citroën C-Elysée konstruiran je tako da odoli zubu vremena i velikoj kilometraži. Oštri uslovi vožnje u pojedinim zemljama uzeti su u obzir već od samog početka konstrukcije. Tako je, na primjer prilagođen razmak od tla, kao i gume, podvozje je dodatno zaštićeno, karoserija je na nekim dijelovima ojačana, a dijelovi su spojeni vijčanim elementima koji su se pokazali čvršćima u odnosu na uobičajene spojnice.

Raskošna prostranost Citroën C-Elysée se može pohvaliti i velikodušnim vanjskim dimenzijama od 4,43 metra dužine, 1,71 metra širine i 1,47 metra visine. Međuosovinski razmak od 2,65 metara najveći je u klasi, pa ne samo da mu osigurava dobro ponašanje na cesti nego nudi i izuzetnu prostranost.

Prostor u unutrašnjosti dostojan je limuzina iz više klase, a zadnja je klupa iznimno prostrana. Prostor za noge na zadnjim sjedištima je izvanredan, pa udaljenost između koljena i naslona prednjeg sjedišta iznosi punih dvanaest centimetara.

Prostranost putničkog prostora nimalo ne utječe na veličinu prtljažnika. S zapreminom 506 litara VDA, među najvećima je u klasi. Zahvaljujući navedenim osobinama, Citroën C-Elysée može potpuno preuzeti ulogu glavnog automobila u porodici.

Moderni i štedljivi motori

Citroën C-Elysée je dobio novi 1,2-litarski benzinski motor VTi 72 iz porodice motora PureTech, a koji je posebno prilagođen uslovima u vožnji i gorivima u svim zemljama svijeta. Ovaj motor nove generacije razvijen je kako bi imao optimalne performanse (72 KS, 3 cilindra, okretni moment od 110 Nm pri 3000 o/min), potrošnju od 5,3 l/100 km i emisiju CO2 od 124 g/km, što je 22% bolje u odnosu na prethodni motor 1.4i. Naravno među glavnim osobinama ističe se njegova izdržljivost, čak i u najtežim uslovima. U ponudi je s ručnim mjenjačem s pet stepeni prenosa.

Novi 1,6-litarski motor VTi 115, sparen s ručnim ili automatskim mjenjačem, upotpunjuje paletu benzinaca, a proizvodi 115 KS i 150 Nm okretnog momenta. U prosjeku troši 6,5 litara goriva na 100 km i ima emisiju Co2 od 148 g/km.

Naravno, C-Elysée dostupan je i u dizelskoj verziji s motorom HDi 92, provjerenom pogonskom jedinicom proizvedenom u više od šest miliona primjeraka koja spaja dobre vozne osobine uz 92 KS i 230 Nm okretnog momenta i malu potrošnju od 4,1 l/100 km, odnosno emisiju CO2 od 108 g/km.

Prije svega pristupačan Odličnu ponudu C-Elysée zaokružuje svojom cijenom. U Bosni i Hercegovini od jučer je moguće kupiti ga već od 19.500 KM, koliko košta model s VTi 72 motorom i paketom opreme Attraction. Već ovaj osnovni model opremljen je ESP-om, ABS-om, prednjim i bočnim zračnim jastucima, centralnim zaključavanjem sa daljinskim upravljanjem, servo upravljačem, putnim računarom itd.

Najpristupačniji C-Elysée sa snažnijim VTi 115 benzinskim motorom dolazi uz paket opreme Seduction i do registracije košta 23.500 KM. Ovaj paket donosi klima uređaj, radio CD/mp3 uređaj, svjetla z amaglu i još mnogo toga.

Našem tržištu svakako će biti najzanimljviji model s dizelskim motorom. Najpristupačniji C-Elysée s HDi 92 motorom košta 24.000 KM i opremljen je paketom Attraction.

Citroen u BiH do kraja ove godine planira prodati najmanje 100 primjeraka novog C-Elysée. Također, prilikom predstavljanja ovog modela najavljeno je i otvaranje novog prodajnog salona Citroen automobila u Sarajevu, krajem ovog mjeseca.