Noviteti
20

BMW za DTM spremio M4

Klix.ba
BMW je zvanično otkrio svoj novi trkaći automobil koji će ove godine nastupati u njemačkom DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) šampionatu.

Razvoj BMW-a M4, koji je napravljen prema specifičnim specifikacijama i pravilima DTM-a, počeo je prije početka prethodne sezone.

Prvo pojavljivanje pred publikom očekuje se krajem mjeseca na zvaničnim ITR (Inspection and Test Requirements) testiranjima koja će se održati prvo u Mađarskoj, zatim u Njemačkoj.

Zahvaljujući korištenju lakih materijala, zajedno sa vozačem M4 DTM težak je samo 1.110 kilograma. Dužina automobila iznosi 4.775, širina 1.950 i visina 1.200 milimetara. Na ojačanim 18-inčnim felgama postavljene su gume koje isporučuje Hankook.

Automobil pokreće atmosferski V8 motor koji razvija oko 480 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na podlogu zadužen je 6-stepeni sekvencijalni mjenjač kojim će vozač upravljati preko pneumatskih ručica na posebno dizajniranom upravljaču. Uz podesivi trkaći ovjes, minimalnoj težini svakako doprinose ultralagane kočne komponente.

Novi član DTM društva startovat će na prvoj trci DTM šampionata koja će se 4. maja održati na njemačkoj stazi Hockenheim.

BMW
Vezani članci