Noviteti
8

BMW Serije 3 Gran Turismo zvanično otkriven

Klix.ba
Nakon jučerašnjih fotografija objavljenih na internetu, kompanija BMW je i zvanično otkrila svoju Seriju 3 Gran Turismo.

Serija 3 Gran Turismo će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi. Radi se o kombinaciji sportskih i dinamičnih gena sedana sa praktičnošću Touring verzije. Model poprilično nalikuje Seriji 5 GT, ali su dizajneri uspjeli "smekšati" neke linije i ovom hatchbacku dati kohezivniji izgled. Ključne karakteristike dizajna su istaknuta prednja maska, prozori bez okvira i padajuća linija krova koja se ptoteže do stražnjeg dijela automobila. Tu su također i velika vrata prtljažnika sa aktivnim spojlerom, koji se automatski podiže nakon što automobil dostigne brzinu od 110 km/h, a spušta se pri brzini manjoj od 70 km/h.

Kao što je slučaj sa većinom novih BMW-ovih vozila, Serija 3 GT može biti opremljena Sport Line, Luxury Line ili Modern Line paketima. Tu je i M Sport paket koji podrazumijeva i aerodinamični body kit, sportski ovjes i 18-inčne točkove.

Hatchback je duži za 200 i viši za 81 mm u odnosu na Touring verziju. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 110 mm.

Izmjene unutrašnjosti su ograničene, ali je pozicija sjedišta nešto viša, a prostor za noge na zadnjim sjedištima je povećan za 70 mm. Zapremina prtljažnika iznosi 520 litara, a u slučaju spuštanja stražnjih sjedišta se povećava na 1.600 litara.

Opcije motora:

2,0-litarski TwinPower Turbo četverocilindrični dizel, 143 HP i 320 Nm obrtnog momenta

2,0-litarski TwinPower Turbo četverocilindrični dizel, 184 KS i 380 Nm obrtnog momentata

2,0-litarski TwinPower Turbo četverocilindrični motor, 184 KS i 270 Nm obrtnog momenta

2,0-litarski TwinPower Turbo četverocilindrični motor sa 245 KS i 350 Nm obrtnog momenta