Noviteti
5

BMW proslavio 40 godina Serije 3

Klix.ba
Uz jučerašnje predstavljanje redizajniranog modela aktuelne Serije 3, u BMW-u su proslavili 40 godina od predstavljanja svoje popularne Serije 3 koja se pred publikom prvi put pojavila 1975. godine.

Prva generacija BMW-a Serije 3 predstavljena je 1975. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu (Njemačka). Od tada do danas Serija 3 je postala međunarodni bestseller i najuspješniji model u historiji bavarskog proizvođača automobila u kojem kažu da je Serija 3 najefikasniji ambasador koji je tradicionalne vrijednosti kompanije BMW predstavio svjetskoj javnosti.

Proslavljanjem značajnog jubileja u BMW-u su naglasili i činjenicu da je 1977. godine Serija 3 bila prvi model u svojoj klasi koji je dobio 6-cilindarski motor. Predstavljanjem narednih generacija Serije 3 benzinski motori su umjesto karburatora dobili revolucionarni sistem za ubrizgavanje goriva, a u ponudu je ubrzo stigao i napredni dizelski motor. Korištenjem aluminija i magnezija modeli Serije 3 svrstavali su se među najlakše automobile tih godina, a 1985. godine Serija 3 postaje prvi model BMW-a s pogonom preko obje osovine.

Kada se u cijelu priču o Seriji 3 uključio BMW-ov M odjel, stvoren je M3 koji se kroz sve generacije smatra jednim od najboljih i najomiljenijih sportskih automobila svih vremena.

Aktuelnu Seriju 3 pokreće nekoliko najmodernijih benzinskih i dizelskih motora. Na vrhu ponude je M3 čiji redni 6-cilindarski trolitarski biturbo motor razvija 431 KS i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta. Podsjećanja radi, prvi M3 (E30) pokretao je 2,3-litarski četverocilindarski atmosferski motor koji je u prvoj verziji s katalizatorom razvijao 195 KS.

BMW
Vezani članci