Hibridno čudovište
21

BMW predstavio XM Label Red: Najsnažniji model M odjela do sada

E. L.
BMW-ovo brojčano ograničeno plug-in hibridno čudovište sa sobom donosi 748 konjskih snaga i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Najsnažniji produkcijski model koji „potpisuje“ BMW-ov čuveni M odjel krije se iza naziva XM Label Red, a veliki hibridni SUV sa sobom donosi poznati 4,4-litarski biturbo V8 motor koji u kombinaciji s elektromotorom proizvodi 748 konjskih snaga i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi i 290 km/h (uz opcioni M Driver paket).

Uz spomenute performanse u prilično teškom okruženju idu adekvatne M kočnice koje se kriju iza posebnih 23-inčnih aluminijskih felgi. Tu je i M ovjes s adaptivnim amortizerima i stabilizatorima, ali i aktivni M diferencijal na zadnoj osovini.

Elektromotor u kućištu mjenjača koji razvija 197 KS i 450 Nm obrtnog momenta napaja se baterijama čiji je kapacitet (19,2 kWh) dovoljan za prelazak do pedesetak kilometara bez trošenja benzina, a za punjenje baterija na vanjskim izvorima električne energije potrebna su tri sata i 25 minuta.

Za prijenos snage na obje osovine brine 8-stepeni automatski mjenjač, a BMW će najsnažniji (ali ne i najbrži) model M odjela globalno ponuditi u brojčano ograničenom izdanju (samo 500 primjeraka).

Kupci će moći da biraju između 50 boja karoserije iz BMW-ovog Individual kataloga,a mali broj primjeraka bit će ponuđen i u kombinaciji s posebnom matiranom crnom bojom Frozen Carbon. Proizvodnja počinje u augustu u tvornici u Sjedinjenim Američkim Državama. Cijena: oko 195.000 eura.