Najveći iz serije X
686

BMW predstavio X7: Nova dimenzija luksuza za sedam osoba

Klix.ba
BMW-ov najveći i najluksuzniji SUV proizvodit će se u Sjedinjenim Američkim Državama i do prvih kupaca trebao bi stići u martu naredne godine.

Četiri godine nakon najave proizvodnje luksuznog SUV-a s tri reda sjedišta Bavarci su predstavili svoj najveći SUV X7 koji će se proizvoditi u BMW-ovoj tvornici u Spartanburgu (SAD), a u prodajne salone širom svijeta stići će do marta naredne godine zajedno s posljednjom generacijom Serije 3.

Pored enormno velikih "bubrega" maske hladnjaka BMW X7 izvana karakterišu i zadnja vrata koja su veća od prednjih, što će olakšati pristup kabini za putnike u drugom i trećem redu. S ukupnom dužinom (5,15 metara) i međuosovinskim rastojanjem (3,1 metara) prostora, definitivno, neće nedostajati.

BMW X7 se kupcima u Evropi neće nuditi u najsnažnijoj verziji xDrive 50i koju pokreće novorazvijeni 4,4-litarski benzinski V8 motor (više od 460 konjskih snaga i 649 Nm najvećeg obrtnog momenta), a Evropljanima u opciji ostaje trolitarski linijski 6-cilindarski turbobenzinac koji stiže uz oznaku xDrive 40i i raspolaže s 340 konjskih snaga i 447 Nm najvećeg obrtnog momenta. Oba motora za prijenos snage na obje osovine koriste 8-stepeni automatski mjenjač, a zračni ovjes s adaptivnim amortizerima spada u standardnu opremu.

Pored trolitarskog benzinskog motora evropskim kupcima nude se i dva dizelska motora. Iza oznake 30d krije se trolitarski linijski 6-cilindarski motor s 265 konjskih snaga i 620 Nm najvećeg obrtnog momenta, a snažniju verziju M50d pokreće trolitarski 6-cilindarski motor koji uz asistenciju četiri turbopunjača nudi 400 konjskih snaga i 760 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na osovine i u slučaju dizelskih motora brine 8-stepeni automatski mjenjač.

Ispod trodijelnog panoramskog staklenog krova krije se enormno prostrana unutrašnjost, a instrumentna tabla sa sobom donosi 12,3-inčni TFT display uz koji stiže i 12,3-inčni display preko kojeg se upravlja multimedijalnim sistemom. U standardnoj opremi je i klima-uređaj koji zasebno grije/hladi četiri zone kabine, a BMW opciono nudi i sjedišta u drugom redu s kojima stižu sva podešavanja koja su obično rezervisana za prednja dva sjedišta, ali u tom slučaju X7 umjesto sedam može prevoziti šest putnika.

Sa svim sjedištima u funkciji zapremina prtljažnika i dalje iznosi enormnih 1.376 litara, a suvišno je i spominjati da je X7 standardno opremljen s nekoliko najnovijih sigurnosnih i sistema za asistenciju vozaču.

Vezani članci