Noviteti
7

BMW predstavio Touring verziju Serije 5

Klix.ba
Nakon oktobarskog predstavljanja trovolumenske Serije 5 (G30) BMW je predstavio i njenu praktičniju Touring verziju G31.

Nova Serija 5 Touring zasnovana je na istoj CLAR platformi koja se koristi na trovolumenskoj "Petici". Iako zvanični podaci još uvijek nisu objavljeni, novi Touring trebalo bi da bude stotinjak kilograma lakši od svog prethodnika, što je zasluga aluminija od kojeg su napravljeni mnogobrojni elementi automobila, zaključno s petim vratima.

Touring iza petih vrata krije prtljažnik čija je zapremina 570 litara, a s preklapanjem naslona zadnjih sjedišta zapremina prtljažnog prostora raste do 1.700 litara. Pored raskošnog raspoloživog prostora iza zadnjih sjedišta, BMW je povećao i nosivost automobila koja je, u zavisnosti od modela, veća od 120 kilograma.

Praktičnost Touringa ogleda se u djelimično preklopivim naslonima zadnjih sjedišta, mogućnosti podizanja stakla na petim vratima, električnom preklapanju naslona zadnjih sjedišta i automatskom otvaranju i zatvaranju petih vrata.

Touring će se na početku prodaje nuditi sa četiri motora (dva benzinska i dva dizelska).

Iza oznake 530i krije se osnovni dvolitarski četverocilindarski benzinski motor koji uz asistenciju turbo-punjača nudi 252 KS i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. Snažniji trolitarski 6-cilindarski (turbo)benzinski motor raspolaže sa 340 KS i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta i krije se iza oznake 540i xDrive. U oba slučaja prijenos snage na podlogu obavlja se preko 8-stepenog automatskog mjenjača.

BMW 520d Touring pokreće dvolitarski četverocilindarski turbodizelski motor s 190 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta. Kupci će moći birati ručni 6-stepeni ili automatski 8-stepeni mjenjač. Snažnija dizelska opcija stiže uz oznaku 530d, a trolitarski 6-cilindarski motor raspolaže sa 265 KS i 620 Nm najvećeg obrtnog momenta. Nudit će se samo u kombinaciji s automatskim mjenjačem, opciono i s pogonom preko obje osovine (xDrive).

BMW će novu Seriju 5 Touring pred publikom premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi. Prodaja počinje u junu, a ponuda motora bit će proširena do kraja godine.

BMW