Nova Serija 1
0

FOTO / BMW predstavio svoj novi kompakt

Sarajevo-x.com
Iako je javnost već odavno znala da BMW uskoro priprema premijeru druge generacije svoje kompaktne Serije 1, teško da je iko mogao očekivati da će napraviti ovakav dizajnerski pomak. Pogotovo nakon što su predstavili nekoliko vrlo uspješno oblikovanih modela, kao što je Serija 5.

Prije zvanične svjetske premijere koja je zakazana za sajam automobila u Frankfurtu, BMW je objavio prve potpune fotografije i podatke svoje nove Serije 1. Pored svih novosti koje sa sobom donosi, teško je oduprijeti se utisku kako u BMW-u opet vladaju neki čudni dizajnerski tokovi, koji neodoljivo podsjećaju na avangardu Chrisa Banglea.

Prednji dio nove Serije 1 je tako oblikovan po uzoru na Seriju 5 GT ali i X1, zbog čega novi BMW i izgleda predimenzionirano i neskladno. Bočna forma najviše je zadržala od temelja prethodnog modela, pa je s boka na prvi pogled i teško razlikovati novi od starog modela.

Zadnji dio također otkriva novost u drugačijim stop svjetlima, ali i ovdje je riječ o evoluciji već viđenog rješenja, pa iako izgleda možda previše obično čini se uspješnijim od blago rečeno avangardnog prednjeg dijela.

Pored neočekivanog vanjskog izgleda Serija 1 donosi bitno povećanje međuosovinskog razmaka, zahvaljujući čemu je unutrašnjost znatno prostranija, pogotovo na zadnjim sjedištima. Pohvalno je da su u BMW-u i prtljažni prostor povećali za čak 200 litara, čime pokazuju da su ozbiljno shvatili pribjedbe na praktičnost prethodnog modela.

Kao što s ei očekuje o dBMW-a, i ponuda motora će biti bogatija i raznovrsnija, uz neke potpuno nove motore. Tako će 1,6-litarski turbobenzinski motor biti ponuđen u verzijama od 136 KS, 170 KS, a naknadno i u verziji od 250 KS. Ponudu dizelski motora će sačinjavati nekoliko verzija 2,0-litarskog turbodizelaša, i to sa 116 KS, 143 KS, i najjača sa 184 KS.

Bez obzira na odabir motora BMW će na izbor ponuditi dva mjenjača, i to klasični šestostepeni ručni i napredni 8-stepeni automatski mjenjač.

U skladu sa Efficent Dynamics strategijom BMW-a, svi modeli biti će opremljeni start/stop sistemom za gašenje i paljenje motora pri stajanju u saobraćaju, ali i sa sistemom regeneracije energije kočenja.

Cijene nove Serije 1 za sada nisu poznate, ali je izvjesno da će na tržišta početi dolaziti već u jesen ove godine.

Vezani članci