Još više snage
43

BMW predstavio M5 Competition: 625 KS za 305 km/h

Klix.ba
Iz BMW-ovog M odjela stigao je još snažniji M5 u čiji je motor "smješteno" još 25 KS, pa direktnog konkurenta AMG-ovom modelu E63 S sada pokreće 625 KS.

M5 Competition pokreće 4,4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 625 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta ostala je nepromijenjena, ali motor u ovom slučaju svih 750 Nm nudi u nešto većem radnom opsegu.

BMW M5 Competition pridružio se društvu u kojem su već modeli M2, M3 i M4, a nakon dorada na motoru i aktivnom izduvnom sistemu koje su rezultirale dodatnim konjskim snagama superbrzi sedan od 0 do 100 km/h stiže za 3,1 sekundu, a za ubrzanje od 0 do 200 km/h potrebno mu je 10,8 sekundi. Ako se kupac odluči za paket M Driver maksimalna brzina automobila iznosi 305 km/h.

Za prijenos snage na obje osovine (xDrive) zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač koji raspolaže sa tri radna programa (Efficient, Sport i Ultra-High Performance). Namjenski prilagođen adaptivni pogon i u ovom slučaju vozaču pruža mogućnost distribucije snage samo na zadnju osovinu. Tu je i aktivni M diferencijal, a izvanrednoj upravljivosti svoj doprinos daje i dodatno snižen i učvršćen adaptivni ovjes s tri radna programa.

Pored posebnih 20-inčnih aluminijskih felgi, glavna vanjska obilježja verzije Competition su crni detalji na karoseriji. Karbonsko-keramičke kočnice ostaju na listi opcione opreme. Proizvodnja počinje u julu.