Ručni rad
34

Bentley predstavio novi Flying Spur: Luksuz bez kompromisa

Klix.ba
Treća generacija najluksuznijeg Bentleyja sa sobom, pored ostalog, premijerno donosi i upravljanje preko obje osovine.

U britanskoj automobilskoj kompaniji pod patronatom Volkswagena predstavili su treću generaciju svog najluksuznijeg modela Flying Spur, a u Bentleyu kažu da je najnovija "leteća mamuza" razvijena s bijelog lista papira.

S onim što nudi, novi Flying Spur trebao bi biti adekvatno rješenje kupcima koji smatraju da ni najskuplji komparativni modeli pojedine evropske konkurencije (Audi, BMW i Mercedes-Benz) nisu dovoljno luksuzni i ekskluzivni.

Duži od prethodnika (sada 5.304 mm), treći Flying Spur dobio je i znatno veće međuosovinsko rastojanje (3.195 mm) koje putnicima na zadnjim sjedištima osigurava raskošan prostor u predjelu nogu, a u ovom slučaju suvišno je spominjati nivo opreme i kvalitet materijala kojima je obložena putnička kabina najluksuznijeg Bentleyja s ogromnim pomičnim panoramskim krovom koji "čuči" na ekskluzivnim 21-inčnim točkovima.

Podsjetnik na minula vremena vidljiv je na dizajnu maske hladnjaka koja podsjeća na model Continental Flying Spur iz 1957. godine, a Bentley će Flying Spur ponuditi u 17 boja karoserije na kojoj će (po želji kupca) biti manje ili više hromiranih detalja. Za ispunjavanje posebnih želja, kao i obično, zadužena je kompanija Mulliner.

Flying Spur pokreće 6-litarski W12 motor koji uz podršku dva turbopunjača isporučuje 635 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine obavlja se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila, a spomenute brojke dovoljne su da 2.435 kilograma težak automobil od 0 do 100 km/h stigne za 3,8 sekundi i razvije 333 km/h.

Za efikasno zaustavljanje brinu kočnice s promjerom prednjih diskova koji iznosi 420 milimetara, a pored bolje preraspodjele mase po osovinama odličnoj upravljivosti najvećeg Bentleyja svoj doprinos daje i upravljački sistem preko obje osovine (AWS).

Prvi primjerci najnovije "leteće mamuze" do svojih bi kupaca trebali stići početkom naredne godine.