Nova opcija
0

Bentley predstavio model Bentayga S: Fokusiran na upravljivost

E. L.
Nova verzija Bentleyevog luksuznog SUV-a ponajviše će se svidjeti kupcima koji žele vrhunsku upravljivost na asfaltu.

Nedavno redizajniran Bentleyev SUV Bentayga sada se nudi i u verziji koja se krije iza slova S, a opcija s kojom britanska automobilska kompanija popunjava prazan prostor između standardne Bentayge i najsnažnijeg modela Bentayga Speed odgovor je na zahtjeve kupaca koji žele SUV koji će se odlično snalaziti na asfaltu.

Među glavnim novostima koje stižu s Bentaygom S izdvaja se Bentleyev adaptivni ovjes čije aktivne stabilizatore pokreće 48-voltni sistem, a tu je i novi radni program Sport koji vozaču osigurava bržu reakciju motora/mjenjača i naglašeno direktan upravljački sistem. Za više zvuka zadužen je otvoreniji izduvni sistem, a rekalibriran je i sistem za kontrolu prijanjanja.

Promjena ispod prednjeg poklopca nema, pa i Bentaygu S pokreće 4-litarski V8 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 550 KS i 770 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine zadužen 8-stepeni automatski mjenjač.

5,12 metara dug i 2.416 kilograma težak SUV od 0 do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi i razvija 290 km/h, a u Bentleyu kažu da s jednim rezervoarom (85 litara) u ležernijem ritmu može preći 654 kilometra.