Samo 70 primjeraka
2

Bentley Bentayga Odyssean Edition je "ekološki" SUV za elitu

D. B.
Bentley je prije svega ultra luksuzni brend koji uvijek vodi brigu o tradiciji i naslijeđu, ali je i lider u industriji kada je riječ o održivosti. Kompanija rani na cilju da postane električni i karbonski neutralan brend do 2030. godine, a njena posljednja kreacija pod nazivom Bentayga Hybrid Odyssean Edition predstavlja spoj umijeća izrade i ekološki prihvatljivih praksi.

Slijedeći korake modela Flying Spur Odyssean Edition, hibridni SUV je proizveden s veoma malo utjecaja na okolinu. Unutrašnjost je raskošna kao što se moglo i očekivati. Koa furnir otvorenih pora, koji se nalazi na centralnoj konzoli, koristi 90 posto manje laka od furnira visokog sjaja. Ne samo da izgleda savremenije, već omogućava i da prirodna površina zablista.

Armaturna ploča i paneli vrata sadrže Piano Linen furnir koji daje unuturašnjosti umirujući i sofisticirani efekt. Bentley je ipak odlučio koristiti i kože presvlake, ali je riječ o prirodnoj i održivoj koži koja bi trebala biti izdržljva.

Tesla i BMW su dva među mnogo proizvođača koji su u proteklim godinama ponudili kupcima veganski ili sintetičku kožu. Druge kompanije poput Land Rovera nude opcije visokokvalitetne tkanine ta one koji ne vole kožu.

Bentley je koristio britansku vunu za neke elemente unutrašnjosti, a korišteni su i detalji izrađeni od tvida koji krase panele kabine.

Kupci mogu birati između pet kožnih specifikacija, kombinovati različite boje kože s laganim i prozračnim presvlakama od lanenog materijala, što je vidljivo na fotografijama. To je upareno s toplom jesenskom nijansom i čini izuzetnu paletu od tri boje koja je ujedno i prva za obnovljenu Bentaygu. Otvaranjem vrata se uočava još jedan poseban detalj, a to su pločice na pragovima s natpisom Odyssean edition.

Oznaka specijalnog izdanja nalazi se i na D stubu. Kremasto bijela boja koja je prikazana na fotografijama pristaje "spokojnosti" modela Odyssean Edition. Bentley je odabrao šest boja koje se dobro slažu s felgama, ali je potpuna paleta kompanije s više od 60 boja također dostupna kupcima.

Na SUV-u su 22-inčne desetokrake felge s Pale Brodgar detaljima, a ovakav tretman je izabran i za donji dio karoserije uključujući okvire svjetala, branike te hromirane detalje.

S obzirom na hibridni pogon, Bentaygu Odyssean Edition pokreće 3,0-litarski V6 motor koji razvija 443 KS, a tu je i električni motor. Električni domet iznosi 50 kilometara.

Kabina je luksuzno opremljena te uključuje Comfort paket prednjih sjedišta, koji podrazumijeva mogućnost podešavanja u 22 smjera te funkciju grijanja i hlađenja. Touring specifikacije pružaju niz pomoćnih sistema za vozača, uključujući održavanje vozila u traci, pomoć u saobraćaju i adaptivni tempomat.

Bit će proizvedeno svega 70 primjeraka, a prodaja počinje ovog mjeseca. Proizvodnja kreće u prvom kvartalu 2023. godine.