Noviteti
161

Alfa Romeo predstavio svoj prvi SUV

Klix.ba
Trinaest godina nakon predstavljanja konceptnog SUV-a Kamal, Alfa Romeo je na Sajmu automobila u Los Angelesu predstavio svoj prvi produkcijski SUV Stelvio.

Čekanje je završeno, jer se pod svjetlima Sajma automobila u Los Angelesu pojavio Alfin produkcijski SUV model Stelvio koji je pred američku publiku stigao u najreprezentativnijem Quadrifoglio izdanju.

Stelvio izvana neodoljivo (logično) podsjeća na podignutu Giuliu kojoj je odrezan prtljažnik, ali to ovaj Alfin automobil ne čini manje privlačnim. S paketom opreme Quadrifoglio stižu izrazito profilisana sjedišta, crveni konac za prošivanje oplata, sjedišta i upravljača i karbonski detalji u unutrašnjosti koja je u najvećoj mjeri također "posuđena" iz Giulije.

Iz Giulije je i izvanredni derivat Ferrarija, 2,9-litarski V6 biturbo motor sa 510 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se preko 8-stepenog automatskog mjenjača distribuira na obje osovine. Uz izrazito snažan motor stiže sportski ovjes, a tu su i veći točkovi, ali i kapacitetnije kočnice. Na listi opcione opreme kupce očekuju karbonsko-keramičke kočnice, karbonska Recaro sjedišta i Harman Kardon audiosistem sa 14 zvučnika.

U odnosu na Giuliu Quadrifoglio, najsnažniji (ali i teži) Stelvio od 0 do 100 km/h kasni samo 0,1 sekundu (3,9), a reducirana mu je i maksimalna brzina koja iznosi "samo" 285 km/h (Giulia Q razvija 307 km/h).

Alfa Romeo će u ponudi imati i slabije verzije Stelvia s kojima će se nuditi dvolitarski turbo-benzinski motor sa 280 KS, a svi će modeli biti opremljeni pogonom preko obje osovine. Stelvio s osnovnim paketom opreme stiže na 18-inčnim aluminijskim felgama, dok će s paketom opreme Ti kupci moći računati na 19-inčne felge, još bolje materijale u unutrašnjosti i veći 8,8-inčni display multimedijalnog sistema.

Cijene prvog Alfinog SUV-a još uvijek nisu objavljene, a u prodajnim bi se salonima trebao pojaviti do kraja godine.