Još jedan odlikaš iz Toyote
0

FOTO / Novi Yaris osvojio pet EuroNCAP zvjezdica

Sarajevo-x.com
(Foto: E.Zubović/Sarajevo-x.com)
Novi Yaris nagrađen je sa maksimalnih pet zvjezdica, što ponovno potvrđuje jako naslijeđe na polju sigurnosti, na kome je razvijan novi model.

Od prve generacije, Yaris kontinuirano ostvaruje izvrsne rezultate na Euro NCAP ocjenjivanju. Prva generacija Yarisa, proglašena je za najsigurnije vozilo u klasi 2000. godine, a druga generacija je osvojila pet zvjezdica 2005. godine. Najnoviji model je ponovo postigao najviše ocjene na Euro NCAP programu testiranja sigurnosti. Dodatno, postignuti rezultati su dovoljni za osvajanje 5 zvjezdica čak i po najavljenom, pooštrenom programu ocjenjivanja u 2012. godini.

Kabina Yarisa osmišljena je kako bi efikasno razdjeljivala energiju u slučaju prednjih, bočnih i zadnjih sudara, što pomaže da se smanji moguća deformacija putničkog prostora. Novi Yaris opremljen je sa sedam zračnih jastuka: za vozača i suvozača, zračnim jastukom za koljena vozača, prednjim bočnim zračnim jastucima i zračnim zavjesama. Novorazvijeni jastuci za vozača i suvozača sada su smješteni u dvije komore kako bi ponudili poboljšanu zaštitu, kroz veći volumen jastuka.

Novi model donosi brojna poboljšanja kako bi se smanjile eventualne ozljede pješaka koliko god je to moguće. Materijali koji apsorbuju energiju u slučaju udara upotrijebljeni su na braniku kako bi smanjili mogući pritisak na tijelo pješaka.

Širok raspon aktivnih sigurnosnih sistema je također dostupan na novom Yarisu već u osnovnoj opremi, uključujući i sistem protiv blokiranja točkova (ABS), elektronsku raspodjelu kočione sile (EBD), pomoć pri kočenju (BA), sisitem protiv proklizavanja (TRC) i stabilnosti vozila Control (VSC).