auto
6

Novi Volvo XC90 će promijeniti iskustvo vožnje

Klix.ba
Dizajneri i inženjeri, koji rade na novoj generaciji Volva XC90, koji će biti predstavljen krajem ove godine, potpuno su promijenili način na koji vozač upravlja funkcijama automobila, zamijenivši brojne prekidače i dugmad, velikim tablet ekranom osjetljivim na dodir, head-up displejom i posebnim kontrolama na kolu upravljača.

Rezultat je najmoderniji kontrolni sistem automobila na tržištu, koji je izuzetno jednostavan za korištenje, što znači da će vozači više pažnje posvetiti vožnji, a ne kontrolama funkcija. Unutrašnji prostor automobila je bolje iskorišten i nudi brojne dodatne prednosti, kao što su integrisane "oblak“ bazirane aplikacije, poput potpuno nove Park and Pay aplikacije ili mogućnost da se Apple iOS uređajima upravlja putem ekrana na centralnoj konzoli.

"S obzirom da automobili postaju sve povezaniji sa Internetom, te su u mogućnosti ponuditi brojne funkcije i zabavne servise, način na koji vozač komunicira sa ovim sistemima postaje veoma važan. Jako je bitno da ovi servisi budu ponuđeni na takav način da ne utiču na sigurnost, odnosno da budu maksimalno optimizirani", tvrdi dr. Thomas M. Müller, potpredsjednik Electrics/Electronics & E-propulsion inžinjeringa pri Volvo Car Group.

Tipični kontrolni sistemi, dostupni u većini premium automobila podrazumijevaju 30 i više dugmadi raširenih po cijeloj centralnoj konzoli, što vozačima stvara problem prilikom upravljanja istim, te drastično utiče na pažnju vozača prema samom činu vožnje.

Sensus - instinktivno razumijevanje

Novi Volvo interfejs, dio Sensus sistema, hardverski uključuje posljednju generaciju ekrana osjetljivog na dodir, dok softverski omogućava instinktivno razumijevanje funkcionisanja sistema.

"Jednostavna interakcija bez ometanja je bila ideja vodilja našim dizajnerima i inženjerima. Kontrolni sistem je razvijen tako da pogled vozača budu stalno na cesti, a ruke na kolu upravljača što više vremena", kaže Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik odjela za dizajn Volvo Car grupacije.

Novi kontrolni sistem je samo jedan od brojnih primjera kako je novi Volvo XC90 dizajniran prema potrebama ljudi koji će ga voziti.

Kako novi kontrolni sistem funkcioniše?

Ekran osjetljiv na dodir zamjenjuje tradicionalnu dugmad i ostale kontrole na centralnoj konzoli unikatnim kontrolnim panelom. Centralni panel sarađuje sa adaptivnom digitalnom instrument tabom ispred vozača, dok se vitalne informacije prikazuju na head-up displeju na donjem dijelu vjetrobranskog stakla. Korisnički interfejs podrazumijeva i komande na kolu upravljača i vrhunsku glasovnu kontrolu.

Posvećenost Volva jednostavnom korisničkom iskustvu, ogleda se i u mogućnosti korištenja ekrana osjetljivog na dodir, čak i sa rukavicama na rukama, zahvaljujući korištenju infracrvene tehnologije.

"Korištenje ekrana je tako logično da će vrlo brzo postati dio vaše mišićne memorije. Kontrola telefona, aplikacijske ikone i kontrole klima uređaja su smješteni nisko i jednostavni su za korištenje. Sva ova logika se bazira na istraživanju produžene iskoristivosti i iskustva korisnika, te najnovijih tehnoloških dostignuća", kaže dr. Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvu.

Izgled ekrana mogao bi se opisati kao red fleksibilnih pločica, od kojih svaka prikazuje određenu ključnu funkcionalnost. Na vrhu je navigacija, a slijedi media i telefon. Tanka notifikacijska traka nalazi se iznad svake pločice, dok digitalne kontrole klimatizacije stvaraju temelj cijele konstrukcije.

Kada se jedna pločica poveća prilikom aktivacije, ostale se smanjuju, ali su još uvijek jasno vidljive i jednostavno dostupne. To od ovog ekrana čini korisnički izuzetno jednostavan medij, koji ne zahtijeva ulazak u glavni meni prilikom prelaska sa jedne funkcije na drugu.

"Adaptivna instrument tabla i head-up displej osiguravaju da su sve relevantne informacije uvijek dostupne na zahtjev vozača", tvrdi Ingenlath.

Potpuno povezano iskustvo

Potpuno novi Volvo XC90 kupcima nudi potpuno povezano iskustvo, zahvaljujući Ericsson baziranim „oblak“ solucijama i HERE navigacijskom sistemu, koji nudi mogućnost daljinskog unaprijeđenja sadržaja, te pojednostavljuje kompletno iskustvo vožnje.

Sensus uključuje i velik izbor "oblak“ baziranih aplikacija, kao što su Internet radio, navigacija, pronalazak i plaćanje parking prostora, otkrivanje novih restorana i destinacija, besprekidno preslušavanje muzičkih sadržaja i još mnogo toga.

"Novi XC90 ne samo da će vas upozoriti na potrebu odlaska u servis, već će i ugovoriti odlazak na servis za vas. Aplikacija Connected Service Booking je prvi korak u procesu maksimalnog povezivanja automobila i ovlaštenog servisa", kaže Thomas M. Müller.

Besprijekorna integracija pametnog telefona

XC90 postaje prvi Volvo koji nudi Apple CarPlay, aplikaciju, koja odabrane servise dostupne na iPad, iPhone iPod uređajima unosi u automobil. Korisnici će odmah prepoznati dobro poznate ikone za osnovne Apple aplikacije, kao što su telefon, poruke, muzika i navigacija.

"Appleov čist i intuitivan korisnički interfejs je savršen spoj sa Volvo skandinavskim dizajnom i našim fokusom na fluidnoj funkcionalnosti", dodaje Ingenlath.