auto
0

Novi Volvo XC70 D5 AWD dobio vrhunske ocjene švedske policije

Klix.ba
Razvojem nove, specijalne šasije za policijska vozila, Volvo pokazuje snažne ambicije na globalnom tržištu namjenskih policijskih vozila, te cilja na povećanje prodaje svojih policijskih vozila širom svijeta.

Kvalitetu nove šasije, nedavno je pohvalila i švedska policija, proglasivši Volvo XC70 D5 AWD modelske 2014. godine, najboljim vozilom u floti sa ukupnom ocjenom devet od deset.

„Švedska policija ima neke od najoštrijih kriterija prilikom nabavke policijskih vozila, a Volvo XC70 D5 AWD je najbolji policijski automobil koji smo ikad ponudili. Stoga vidimo čistu šansu da povećamo prodajne rezultate na brojnim tržištima, kako postojećim, tako i potpuno novim.“ - izjavio je Ulf Rydne, poslovni menadžer komercijalnih vozila pri Volvo odjelu za posebna vozila i dodatke, gdje se i stvaraju Volvo policijska vozila.

Volvo trenutno prodaje između 500 i 600 policijskih vozila godišnje. Većina ih se proda u „rodnoj“ Švedskoj, gdje Volvo drži gotovo 90 posto ukupnog tržišta policijskih vozila, a dobra prodaja se bilježi i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji i Švicarskoj. „Sa našim novim modelima modelske 2014. godine, koji posjeduju i novu specijalnu šasiju, uvjereni smo da ćemo u sljedećim godinama udvostručiti prodaju. Već sad smo u pregovorima sa dvanaest policijskih službi širom planete, od kojih je sedam u Evropi, dvije u Americi, te tri u Aziji. No, tu ćemo listu zasigurno dodatno proširiti.“ - kaže Ulf Rydne.

Volvo će nastaviti sa ponudom potpuno opremljenih policijskih vozila kao i dosad. No, nova šasija nudi mogućnost ponude „baznog“ vozila, koje lokalne policijske službe mogu opremiti u skladu sa specifičnim potrebama. Ovaj pristup čini Volvo policijska vozila atraktivnijim za širi krug kupaca, kako cijenom, tako i kvalitetom.

Volvo XC70 D5 AWD je još prošle godine proglašen najpopularnijim policijskim vozilom u Švedskoj, zbog svoje udobnosti, sigurnosti i fleksibilnosti. Ipak, nedavno provedeni test švedskog nacionalnog policijskog odbora donio je modelu XC70 D5 AWD sa novorazvijenom šasijom najvišu ocjenu među šest testiranih automobila. Popularni karavanski model skupio je deset od deset bodova u aspektu intervente vožnje, te ostvario ukupan skor devet od deset bodova u testovima koji su ocjenjivali buku, udobnost, stabilnost, kočenje i nagle manevre, kao i vozne sposobnosti, performanse, te stabilnost u krivinama.

Volvo policijska vozila sa proizvodne linije pogona Torslanda, odlaze na integrisani proces opremanja svime što ih čini policijskih vozilima, koji traje oko 45 sati. Proizvodnja modela 2014. modelske godine sa novom šasijom, startat će krajem novembra, a prve isporuke očekuju se početkom sljedeće godine.