auto
32

Nissan najavljuje još snažniji GT-R

Klix.ba
U Nissanu kažu da još uvijek ima mjesta za poboljšanja aktuelnog modela GT-R (R35), prije nego se donese odluka o novoj generaciji.

U izjavi za Top Gear magazin Nissanov direktor za planiranje (Phillipe Klein) rekao je da njihov aktuelni model GT-R može biti još bolji, čime je nagovijestio da u Nissanu već rade na određenim poboljšanjima na automobilu koji je u prodaji od 2007. godine. Preciznih detalja za sada nema, ali se očekuje da će poboljšani GT-R imati još bolju aerodinamiku, komponente ovjesa i nešto više "konja" iz dorađenog 3,8-litarskog V6 biturbo motora.

Ostaje nepoznato hoće li u Nissanu dorađivati i trenutno najsnažniji GT-R Nismo koji bi u tom slučaju imao motor sa više od aktuelnih 608 KS s kojima je već "preletio" stazu Nordschleife za 7:08.679 minuta. Klein je naglasio da bi se naredna GT-R generacija u hibridnom izdanju mogla pojaviti krajem 2017. ili početkom 2018. godine, a kategorično je odbacio špekulacije prema kojima bi novi Nissan GT-R mogao imati karoseriju s četvero vrata.

Očekuje se da će dizajn novog GT-R biti inspirisan Nissanovim konceptnim modelom Vision Gran Turismo.